Foto's en verhalen voor altijd: dit is de Spaanse jeugd van Xavi Simons
© Getty Images
PRO

Foto's en verhalen voor altijd: dit is de Spaanse jeugd van Xavi Simons

Met acht goals en vier assists in veertien duels kende Xavi Simons (19) een spectaculaire start van het jaar van zijn definitieve doorbraak. Met zijn spel bij PSV dwong hij niet alleen een plek af in de WK-selectie, Simons maakte in Qatar zelfs zijn debuut voor Oranje. VI toog naar Spanje, waar het voor Simons allemaal begon.

Dit is een van de verhalen uit de dubbeldikke kerstspecial van VI. Bestel nu hier dit verzamelnummer!

Wil jij het kerstnummer gratis ontvangen? Word dan nu hier lid van VI PRO!

Als we door Rojales wandelen snappen we heel goed waarom Xavi Simons iedere zomer teruggaat naar het kleine stadje onder Alicante aan de Costa Blanca. Het is niet vanwege de levendigheid – Rojales maakt een beetje een ingeslapen indruk– of omdat het zo fraai is. Dat is het namelijk niet. Het stadje is authentiek en oud, om niet te zeggen licht vervallen.

Het detoneert in de prachtige streek waarin het ligt, op tien kilometer van de breedste en kilometerslange zandstranden aan de Middellandse Zee, tussen de ontelbare sinaasappel- en citroenplantages. Rojales heeft in het verleden dankbaar gebruikgemaakt van de irrigatiesystemen die door de Moorse bezetters werden aangelegd voor de fruitteelt. Ook nu in december kleuren de bomen oranje en geel door het vele fruit.

In Rojales klitten de pensionado’s bij elkaar op het pleintje aan de Calle Francisco Serrano aan de voet van de Puente Carlos III, de brug uit 1790 die met zijn drie bogen over de rivier de Segura het pronkstuk van Rojales is. Bij het barretje El Paseo drinken ze koffie voor 1 euro 50.

Om het stadje – de term dorp is meer op zijn plaats – te verfraaien hebben kunstenaars op de meest verwaarloosde gevels de prachtigste muurschilderingen aangebracht. De meeste hebben te maken met de historie en de oude ambachten van Rojales. Op één van de muren zien we een portret van de overleden dichter Miguel Hernández met een paar oud-Spaanse versregels die vertaald ongeveer zo gaan: Aan de aangename overs van die goede Segura naast de licht fluwelen rietveters die praten, bidden en fluisteren, kijk ik hoe de middag uit de lucht valt.

En dat is wat het is. Serene rust. In Rojales verstrijkt de tijd zonder gedoe. De inwoners maken zich niet druk en zien de middagen uit de lucht vallen. In Rojales is Xavi Simons dus gewoon nog steeds kleine Xavi. Zeker niet het voormalige wonderkind van Barcelona, de Instagram-hype of de rijzende ster van PSV.

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99

Gerelateerde artikelen