Vijf tactische dingen om op te letten bij AZ - Ajax
© Pro Shots
PRO

Vijf tactische dingen om op te letten bij AZ - Ajax

De koploper van de Eredivisie treft de specialist in topwedstrijden. Vindt Ajax net als in de bekerwedstrijd een oplossing voor de counters van AZ? Dat en meer in een tactische voorbeschouwing op deze topper.

Lees hier ook ook de tactische voorbeschouwing op Feyenoord - PSV

1. Hoe verdedigt Ajax de turbovoorhoede van AZ?

Niemand scoorde sinds de start van vorig seizoen zo vaak tegen de traditionele topdrie als Myron Boadu. Zijn explosiviteit is een groot wapen in wedstrijden waarin AZ ruimtes krijgt. Dat is in de recente krakers tegen PSV (strafschop verdiend) en Feyenoord (twee goals) wederom gebleken. Voor Ajax is dat een vervelend vooruitzicht.

Na het wankele optreden van Perr Schuurs tegen PSV heeft Erik ten Hag geschoven in zijn defensie om counters te bestrijden. De Ajax-trainer koos tegen FC Twente en Feyenoord voor de wendbaarheid van Jurriën Timber op de plaats rechts centraal naast Daley Blind. Tegen AZ kreeg het koppeltje Schuurs-Lisandro Martínez de kans. In duel met Fortuna Sittard werd het duo Schuurs-Blind in ere hersteld. Om tegen Willem II toch weer Timber de kans te geven naast Blind.

Voorbeelden van counters van Fortuna Sittard tegen Ajax.
Voorbeelden van counters van Fortuna Sittard tegen Ajax.

In Sittard kwamen Schuurs en Blind zelfs tegenover de statische Sebastian Polter weer een aantal keer in de problemen bij snelle uitbraken. Mede vanwege de buitenspelers van Fortuna die bij balwinst de ruimte in de rug van de backs zochten. Met Zakaria Aboukhlal en Jesper Karlsson heeft AZ ook aanvallers in de selectie die dat kunnen. Calvin Stengs en Albert Gudmundsson zijn op hun beurt goed in het wegsteken van de turbovoorhoede.

De oplossing voor Ajax ligt in de juiste veldbezetting in balbezit, in combinatie met zuivere passing van achteruit. De kern ligt daarbij in het volbouwen van het centrum. In het bekerduel met AZ gebeurt dat bijvoorbeeld door steeds de zijkanten maar met één man te bezetten. Zo probeert Ajax altijd genoeg spelers rondom de bal te hebben om meteen druk te kunnen ontwikkelen. Tegen Feyenoord en PSV is dat in fases uitstekend gelukt.

2. Probeert AZ het zonder spits?

Na het relatief anonieme optreden van Boadu in de strijd om de KNVB-beker is het idee van een valse spits geen vreemde gedachte meer. Tegen Feyenoord vulde Gudmundsson in delen van de wedstrijd (afwisselend met Boadu als rechtsbuiten) op die manier de plaats in de punt van de aanval in. Eerder werd Stengs tegen Vitesse op die plaats gebruikt.

Het grootste voordeel van die variant is misschien wel dat met Boadu en Karlsson extreem veel snelheid op de flanken aanwezig is. Zeker tegen teams die graag hun backs ver doorschuiven, zoals Ajax, is dat een aantrekkelijke gedachte. Het meest waarschijnlijk is dat AZ dit net als tegen Feyenoord variabel invult. Dus afwisselend met Gudmundsson of Boadu in de punt van de aanval. Bij het tweede doelpunt tegen de Rotterdammers kon Boadu bij balwinst achter het trage centrum weggestuurd worden. Bij de derde goal kwam hij als rechtsbuiten juist vrij in de rug van de linksback.

3. Speelt Edson Álvarez?

Tijdens de vorige ontmoeting met AZ was Edson Álvarez een van de uitblinkers. Vooral Stengs had veel hinder van zijn aanwezigheid. Maar ook andere aanvallers liep Álvarez voor de voeten met zijn duelkracht en uitschuifbenen. Zo slaagde de Mexicaan erin om veel counters te onderbreken of te vertragen.

Voorbeeld van een onderschepping van Edson Álvarez tegen AZ.
Voorbeeld van een onderschepping van Edson Álvarez tegen AZ.

In theorie kan Ten Hag met het opstellen van Álvarez twee vliegen in één klap slaan. Hij brengt op de plaats naast Ryan Gravenberch defensief meer dan Davy Klaassen, die soms uit positie is door zijn aanvallende impulsen. Klaassen kan dan op zijn beurt het probleem op nummer 10 oplossen. Quincy Promes, Zakaria Labyad en Jurgen Ekkelenkamp hebben daar stuk voor stuk geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Een nadeel van deze variant is er ook. Aanvallend is Álvarez niet geweldig. Dat maakt het mogelijk voor AZ makkelijker om Ajax te verdedigen. Zoals Ajax tegen Willem II ook moeite had om in deze samenstelling tot veel uitgespeelde kansen te komen.

4. Schuift AZ wederom met Teun Koopmeiners?

Na 45 minuten had Pascal Jansen genoeg gezien. Teun Koopmeiners ging van de achterhoede weer terug naar zijn vertrouwde plek op het middenveld. Achter zijn positiewissel zat een gedachte. Normaal gesproken zet Ajax diagonaal druk met rechtsbuiten Antony. Wat betekent dat de linker centrale verdediger in eerste instantie de vrije man is. Alleen is dat niet hoe Erik ten Hag zijn ploeg laat jagen in het bekerduel met AZ.

Voorbeeld van de druk van Ajax tegen AZ.
Voorbeeld van de druk van Ajax tegen AZ.

Vanaf het eerste moment zette Ajax vast met Quincy Promes van links naar binnen. Wat betekende dat de ruimte lag bij Timo Letschert en gelegenheidsback Pantelis Hatzidiakos in plaats van bij Koopmeiners en Owen Wijndal. Gevolg was dat AZ nauwelijks aan fatsoenlijk positiespel toekwam. Dat ging wat beter toen Koopmeiners in de tweede helft weer gewoon op het middenveld stond.

Op voorhand lijkt de kans daarmee klein dat AZ nogmaals met Koopmeiners gaat schuiven. Toch kan dit nog een overweging zijn vanuit de gedachte dat Ajax zo gedwongen wordt om de vaste pressingtactiek te spiegelen. In de bekerconfrontatie betekende dit dat David Neres vaker dan hem lief was achter Owen Wijndal aan moest sprinten. Net als bij Antony ligt daar niet zijn kracht. Bovendien lukt opbouwen over de rechterflank AZ waarschijnlijk beter met Yuki Sugawara als back dan met Hatzidiakos op die plek.

5. Wat doet Ten Hag met zijn rechterflank?

Waar de linkerkant van Ajax met Nicolás Tagliafico (vanwege zijn blessure neemt Lisandro Martínez zijn plek in tegen AZ) en Dusan Tadic blind in te vullen is, ontstaan er wat vraagtekens op de andere flank. David Neres zoekt nog naar zijn topvorm en Antony heeft zijn goede optreden tegen PSV geen vervolg gegeven. Tegen Fortuna Sittard besloot Ten Hag zelfs om met Noussair Mazraoui en Antony de hele flank te wisselen.

'Ik vond ze niet goed spelen', zei Ten Hag tegen ESPN over Mazraoui en Antony. 'De hele wedstrijd al niet, maar in die fase na rust waren ze gewoon slap. Die twee hebben al geweldig veel goede dingen laten zien, en als ze goed zijn, zijn ze nauwelijks te stoppen. Vandaag hadden ze een wat mindere dag, dat kan ook een keer gebeuren. Met de bank die wij hebben kan je dan ook wisselen.' Tegen Willem II gingen Mazraoui en Antony er wederom allebei af.

Waarschijnlijk hebben Mazraoui en Antony voldoende krediet om tegen AZ te starten. Met Labyad als hangende rechtsbuiten en Devyne Rensch als meer defensief ingestelde rechtsback heeft Ten Hag echter opties achter de hand. Die kan hij uitspelen om een eventuele voorsprong over de streep te trekken.

Wat verwacht jij van AZ - Ajax? Laat het weten in de comments

Gerelateerde artikelen