Hoe snelle leerling Cody Gakpo de bekerfinale besliste
PRO

PSV heeft ten koste van Ajax de KNVB-beker gewonnen: 2-1. Analyse van een finale waarin Cody Gakpo na rust de hoofdrol pakt.

Op het tactiekbord is de bekerfinale tussen PSV en Ajax zeker niet beslist. Daarvoor is de wedstrijd te veel ontregeld geweest door kleine overtredingen en grote duikelingen. Dit gebrek aan langdurige periodes van open spel zorgt aanvankelijk voor een duel met weinig ruimtes en mogelijkheden.

Op die spaarzame momenten waarop het wél dreigend lijkt te worden rond de strafschopgebieden speelt Cody Gakpo een sleutelrol. In de eerste helft vindt Ajax een paar keer de ruimte in zijn rug. In de eerste tien minuten na rust staat de vleugelspits juist wél op de goede plek.