Hoe goed is Jerdy Schouten?
PRO

Hoe goed is Jerdy Schouten?

Superlatieven schieten tekort om Jerdy Schouten (22) te bewieroken. De Eredivisie omarmt hem, maar intussen is de middenvelder met Excelsior verwikkeld in de strijd om handhaving.

Spelersprofiel

Schouten


Geboortedatum:
12 januari 1997
Leeftijd:
27
Geboorteplaats:
Spijkenisse
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,85 m
Gewicht:
77 kg
Huidige club:
PSV
Nationaal team:
Nederland

Minuut 89 tijdens SC Heerenveen-Excelsior. Jerdy Schouten lijkt zich vast te draaien en levert een zeldzaam matige pass af. De middenvelder herstelt zijn eigen fout met een beheerste ingreep. Die tweede actie zegt veel over de Schouten die dit seizoen indruk maakt. Ook in het Abe Lenstra Stadion behoorde hij weer tot de beste spelers op het veld. Dat de Rotterdammers onverdiend verloren in de extra tijd kwam keihard aan. Ook bij Schouten. Op de vrijdag voor de wedstrijd had hij de situatie van Excelsior nog beschreven. ‘Het is onze eigen schuld dat we staan waar we staan. Dit hebben we aan onszelf te wijten.’ Rake woorden en zo is het ook. Excelsior liet tegen de Friezen voor de vijfde keer op rij na te scoren en een oude wijsheid leert dat je dan geen wedstrijden wint. Vandaag (woensdag) tegen hekkensluiter NAC Breda moet de ploeg winnen, anders gaat rechtstreekse handhaving een hels karwei worden.

Dat Schouten zelf komend seizoen niet in de Keuken Kampioen Divisie zal spelen, lijkt wel duidelijk. Hij mengt zich in diverse klassementen tussen de toppers van de Eredivisie en wordt bekeken en gevolgd door tal van clubs in binnen- en buitenland. De voormalige nummer 10 maakt indruk als 6, hoewel hij tegen Heerenveen weer wat naar voren speelde met Ryan Koolwijk achter hem. Een intelligente voetballer wordt de 22-jarige middenvelder genoemd, vergelijkingen met Frenkie de Jong en Andrea Pirlo worden gemaakt. Schouten is niet van die buitencategorie, maar hoe ver kan hij komen? Hoe goed is Jerdy Schouten? Hoe kijken zijn (ex-) trainers naar hem? En hoe kijkt hijzelf naar zijn statistieken en naar zijn ontwikkeling?

Een zomers vertrek van Jerdy Schouten kan de Excelsior-boeken ingaan. Hij zou weleens de grootste uitgaande transfer van de Rotterdammers ooit kunnen worden. Drie spelers leverden de club 750.000 euro op: Mike van Duinen (naar PEC Zwolle), Mounir El Hamdaoui (Tottenham Hotspur) en Danny Buijs (FC Groningen). De slogan van Excelsior (‘writing history’) zal in dit verband opgaan. Of het historische zesde Eredivisie-seizoen op rij er komt, is nog de vraag.

De geschatte marktwaarde van Schouten bedraagt momenteel twee miljoen euro. In Italië schrikken ze er niet van. Volgers van Napoli die vorige week over de interesse van de Serie A-topclub in Schouten repten, meldden serieus dat een bod van vier miljoen gerechtvaardigd zou zijn voor een speler van die leeftijd met die kwaliteiten. Daarvan kan Excelsior een aantal nieuwe spelers halen én het kunstgras vervangen. Drie Italiaanse clubs zijn intussen gelinkt aan de middenvelder. Fiorentina en Udinese hadden al scoutingsrapporten op hun bureau liggen en ook Napoli heeft Schouten dus op de korrel. Een scout van die club kwam met een lovend rapport na het zien van Excelsior-Feyenoord. Het is geen toeval dat juist drie Italiaanse clubs die uitgaan van voetbal hun vizier hebben gericht op de balvaste en technisch en tactisch vaardige Schouten.

Allereerst maar eens wat statistieken:

Intercepties:

Jerdy Schouten (Excelsior)56
Ludovit Reis (FC Groningen)53
Danny Post (VVV-Venlo)51
Joris van Overeem (FC Utrecht)50
Thulani Serero (Vitesse)48

Succesvolle tackles:

Joris van Overeem (FC Utrecht)56
Danny Post (VVV-Venlo)55
Jeffry Fortes (Excelsior)51
Ryan Koolwijk (Excelsior)45
Mateus Bero (Vitesse)44
Jerdy Schouten (Excelsior)44

Balveroveringen middenvelders:

Jerdy Schouten (Excelsior)220
Joris van Overeem (FC Utrecht)215
Fredrik Midstjø (AZ)212
Frenkie de Jong (Ajax)208
José Rodríguez (Fortuna Sittard)206

Als in het lijstje met voetballers die de meeste ballen veroveren alle veldspelers meetellen, heeft alleen Daley Blind (Ajax) met 230 intercepties een hoger aantal in de Eredivisie.

De voetballende kwaliteiten van Schouten springen het meest in het oog, maar zijn statistieken maken van hem een meesterbalafpakker. Opvallend ook: voor een speler op zijn positie is hij bijzonder vaardig in het dribbelen. Hij kwam al 33 keer een tegenstander voorbij met een dribbel. Ter vergelijking: Frenkie de Jong lukte dat 49 keer, terwijl die in een ploeg speelt die veel vaker de bal heeft.

Jerdy Schouten zoekt de voortzetting tegen PEC Zwolle, met Ouasim Bouy in de achtervolging.
Jerdy Schouten zoekt de voortzetting tegen PEC Zwolle, met Ouasim Bouy in de achtervolging.

Ambitieus

Mike Snoei maakte Jerdy Schouten vorig seizoen mee als trainer van Telstar.

‘Ik vind hem momenteel iets minder dan eind vorig seizoen bij ons en begin dit seizoen bij Excelsior’, zegt Snoei. ‘Ik vind dat hij te veel naar achteren speelt, ik zie hem liever vijftien, twintig meter naar voren. Hij is geen 10 meer, maar hij moet ook niet de achterste middenvelder zijn. Jerdy kan een wedstrijd prima lezen. De eerste drie maanden heeft hij bij Telstar ook moeten zoeken, hoor. Iedereen doet nu of hij er gelijk stond, maar dat was niet zo. Hij is waanzinnig ambitieus, wilde per se ergens veertig wedstrijden in een seizoen spelen. Dan maar voor die paar rotcenten in Velsen. Ik herinner me nog dat we vorig seizoen voor de beker verloren bij VVSB. Na die pot hebben we wat woorden gewisseld. Wij vonden dat hij meer naar achteren moest spelen, terwijl hij zichzelf een 10 vond. Is best een discussie geweest. Zeker ook omdat die ouwe Schouten, zijn vader, totaal niet overtuigd was. Achteraf heeft het prima uitgepakt. Jerdy is een echte verbindingsspeler, een snelle denker. Rustig binnen en buiten het veld. Dat vind ik zo mooi. Dat karakter, dat stoïcijnse. Ik heb vorig jaar ook tegen hem staan schreeuwen. Dan keek-ie me aan met zo’n blik van: Wat moet je nou?, en toverde hij weer een schitterende bal tevoorschijn. Italië gaat hij niet doen. Die familie en zijn zaakwaarnemer hebben een traject uitgestippeld, die zijn echt niet gek te krijgen. Die Italiaanse clubs volgen dit soort spelers, maar ze halen hemecht niet om te starten. Als voetballer vraagt het veel van je, hoor, in de Italiaanse competitie spelen. Maar ja, hoe reageer je als er echt een geweldige aanbieding van een Italiaanse club komt? Ik zie hem veel liever in Nederland nog een stap naar een subtopper maken. AZ of zo, al leiden die natuurlijk dit soort spelers ook zelf op. Ook FC Utrecht kan zo’n speler goed gebruiken. Met Arne Slot en John van den Brom als trainers zouden AZ en Utrecht wel interessant kunnen zijn voor hem. Samen met zijn maatje Rody de Boer bij AZ zou wel mooi zijn voor ze. Rody wordt echt de eerste doelman bij AZ, daar heb ik geen twijfel over. Of misschien moet Jerdy een gewaagdere stap maken en naar Feyenoord gaan? Kunnen ook heel goed een creatieve middenvelder gebruiken, lijkt me. Zo’n stap zal hem ook dwingen nog meer uit zichzelf te halen.’

‘Hij is geen 10 meer, maar hij moet ook niet de achterste middenvelder zijn’

Zeljko Petrovic, momenteel assistent-trainer onder Dick Advocaat bij FC Utrecht, liet als ADO Den Haag-coach Jerdy Schouten op 10 december 2016 tijdens NEC-ADO (3-0) debuteren in de Eredivisie.

‘Ik heb groot respect voor hoe hij het heeft gedaan. Tijdens de winterstop heb ik hem nog gezien toen we met Utrecht en Excelsior vlak bij elkaar op trainingskamp waren. Een supervriendelijke jongen, altijd interesse tonen in je. En een erg intelligente speler. Dat hij nu een nummer 6 is, zegt eigenlijk alles. Hij heeft het vermogen te begrijpen wat daar wordt gevraagd en hij heeft het verleden van een nummer 10. Hij schakelt zo gemakkelijk. Ik geloofde in hem toen hij was teruggekomen van lang blessureleed bij ADO Den Haag. Zijn keuze voor Telstar heeft geweldig uitgepakt en bij Excelsior zie ik hem nu ook bikkelen en verdedigen. Voeg dat bij het willen en kunnen voetballen door zijn opleiding op 10 en je krijgt de speler die hij nu is. Er zijn niet veel nummers 10 die zo’n ontwikkeling kunnen doormaken.’

‘Hij is een echte verbindingsspeler, een snelle denker’

‘Ik vergelijk hem niet met Andrea Pirlo, dat is niet eerlijk, maar dat is wel een voorbeeld van een 10 die 6 werd. Alleen spelers die intelligent zijn kunnen dat. Hij moet naar een land waar wordt gevoetbald, dat zal hijzelf ook snappen. Maar je kunt iemand nooit verwijten dat hij een fantastische transfer maakt. Mensen die zeggen dat een speler een bepaalde aanbieding moet afslaan, hebben zelf nooit zo’n kans gehad. Natuurlijk ga je nadenken als er Italiaanse clubs serieus geïnteresseerd zijn. Royston Drenthe naar Real Madrid noem ik altijd maar. Toch ongelofelijk dat hij die kans kreeg? Hij zou gek zijn als hij nee had gezegd. Ik vind dat Jerdy in Nederland moet blijven. Hier kun je zo spelen zoals hij dat doet. Of dat ergens anders ook kan, betwijfel ik. Feyenoord of PSV zou ik zeggen. Ajax niet, denk ik. PSV heeft misschien zelf die spelers in huis, maar wat gaat Jordy Clasie doen bij Feyenoord? Op die plek kan Schouten spelen. Er komt dan ook iets anders bij kijken. Nu bij Excelsior is er nauwelijks druk of een verwachtingspatroon. Dat komt er wél bij als hij een stap maakt. Intelligente spelers kunnen zo’n stap aan. AZ zou ook prima zijn. De manier waarop die ploeg voetbalt, past natuurlijk prima bij hem. We hebben het nu trouwens wel over wat hij moet kiezen, maar soms lijkt het of er een keuze is, terwijl er misschien maar één club echt serieuze belangstelling heeft. Ik ben heel benieuwd waar hij terecht gaat komen. Ik gun het deze lieve jongen zo.’

Adrie Poldervaart is de huidige trainer van Schouten bij Excelsior.

‘Ik vind het knap wat hij laat zien. Die statistieken met betrekking tot intercepties en tackles vind ik mooi, maar ze zijn altijd op meerdere manieren uit te leggen. Het kan ook betekenen dat wij te veel balverlies lijden. Ik vind het belangrijker hoe hij in de passing is. Hij komt te weinig in de zestien van de tegenstander, heeft te weinig goals en assists voor een speler met zijn kwaliteiten. Deels door de positie waar hij soms staat, maar het is echt niet zo dat hij niet meer naar voren mag spelen, hoor. Als 6 is hij van meerwaarde door zijn voetballende kwaliteiten. Op zijn positie zie je niet zo heel veel spelers als hij. Niet iedere 6 is een type-Jan Wouters. Als je wedstrijden kunt lezen, kun je daar spelen. Zijn aanname is vaak goed, dat bepaalt veel. Op alle vlakken is hij een speler naar mijn hart. Binnen en buiten het veld een jongen met een drive die weet hij wil. Gewoon een geweldig ventje. Zijn omgeving is rustig en hij laat zich ook niet gek maken. Daar maak ik me geen enkele zorgen over.’

‘Hij komt te weinig in de zestien, heeft te weinig goals en assists voor een speler met zijn kwaliteiten’

Rody de Boer, ploeggenoot in de jeugd van ADO Den Haag en bij Telstar, momenteel doelman van AZ.

‘Ik ben niet verrast dat Jerdy het zo goed doet. Ik ken hem vanaf de C2 bij ADO Den Haag en weet dat hij een goede speler is. Veel mensen reageren nu heel verbaasd, maar dat is meer omdat hij zich lang buiten beeld heeft ontwikkeld. Nu zien ze hem pas wekelijks op tv. Mijn verbazing zit ’m meer in dat hij zich als 6 zo toont. Ik heb hem altijd als 10 gekend, pas vorig jaar is hij wat naar achteren geschoven. Het zegt veel dat hij het kan. We hebben samen de stap naar Telstar gemaakt. Een grote gok, we kenden echt helemaal niemand daar. Achteraf heefthet schitterend uitgepakt. Ik weet dat onze route voor jonge spelers een voorbeeld is. We hadden geen perspectief bij ADO en op deze manier zijn we toch waar we wilden zijn. Dat we het samen deden, hielp wel. Vorig seizoen heeft Jerdy grote stappen gemaakt, maar je zag wel dat het voetbal in de Eerste Divisie eigenlijk niets voor hem was. Veel lange ballen, weinig echt positiespel en toch liet hij het zien. Hij is echt een mooie voetballer geworden. Zo veel spelers als hij zie je niet. Hij moet naar AZ komen, hè. We hebben het er weleens over gehad. Als grapje. Het zou voor ons heel gaaf zijn, van Telstar in de Jupiler League naar Europa in met AZ. Het gaat niet om mij, maar het spel van AZ is hem op het lijf geschreven. Dat type voetbal, dat is zo Jerdy. Ik weet eerlijk gezegd niet of Italië wat voor hem is. Ik heb nog een beeld voor me dat het vechtvoetbal is. Hij moet naar een competitie en een club waar voetbal het uitgangspunt is. Maar wat anderen vinden is niet zo belangrijk. Hij moet vooral doen waar hij zelf in gelooft en dat zal hij ook doen. Ik ken hem.’

‘Binnen en buiten het veld een jongen met een drive die weet hij wil. Gewoon een geweldig ventje’


‘Ze noemen me nu een simpele stofzuiger’

De reactie van Jerdy Schouten over zijn toekomst is even logisch als verwacht. ‘Ik focus me op Excelsior. We moeten ons veilig spelen en dat is lastig genoeg. Ik heb nu geen zin om na te denken over mijn toekomst.’ Desgevraagd reageert Schouten wél op zijn statistieken. ‘Mensen sturen me soms berichtjes over die intercepties en tackles. Ze maken er ook dolletjes over. “Je bent nu gewoon een simpele stofzuiger”, zeggen ze dan. De cijfers onderschrijven dat, maar ik heb als voormalige nummer 10 meer te bieden. Zeker op een voetballend middenveld zoals wij dat hebben, valt dat op. Tegenstanders kennen de statistieken ook, iedereen analyseert alles tegenwoordig. Maar wat ze precies moeten met de wetenschap dat ik veel ballen verover, weet ik niet. Extra oppassen als ik eraan kom? De statistieken horen bij een 6, ik kom te weinig mee naar voren om ook daar echt goede cijfers te hebben. Had ik meer naar voren gespeeld, dan zouden mijn cijfers qua tackles en intercepties ook minder zijn geweest. Ik voel me op mijn huidige positie prima, ik kan dat goed invullen. Je moet er wel een bepaalde voetbalintelligentie voor hebben, dat klopt wel. Het gaat om begrijpen wat er wordt gevraagd.’

Nog even over de toekomst dan. Een klein tipje van de sluier. ‘Natuurlijk heb ik ambities, daar zeg ik niks verkeerds mee. De volgende stap moet iets zijn waar ik volledig achter sta. Ook het moment moet goed zijn. Ik wil ergens naartoe waar ik zelf de volgende stappen kan maken. Ik ontwikkel me nog, ik ga niet ergens heen waar ik dat niet kan. Dat mensen AZ noemen, snap ik. In Nederland zou dat een logische stap zijn, maar binnen- of buitenland maakt mij niet uit. Ik wil dáárnaartoe waar ik me het best kan ontwikkelen. Wanneer en waar dat is, zal de tijd leren.’

Gerelateerde artikelen