Het mirakel van Arne Slot
PRO

Het mirakel van Arne Slot

Dit kampioenschap van Feyenoord is voor een belangrijk deel de verdienste van Arne Slot. De trainer bracht Feyenoord naar een hoger plan door de speelwijze op vier vlakken te moderniseren.

Toen iedereen van Feyenoord uit zijn plaat ging na de openingsgoal van Oussama Idrissi, stond Arne Slot met de handen in zijn zakken langs de lijn. De grote ontlading volgde voor de succescoach pas toen Santiago Giménez de marge verdubbelde. Die tweede treffer deed hem extra deugd, omdat de aanval uit het boekje van de oefenstof op trainingscomplex 1908 kwam. Feyenoord opende richting de rechterflank, lokte Go Ahead Eagles in die richting en profiteerde via een snelle combinatie van de ruimte die zo ontstond in het centrum.

© ESPN

Marcus Pedersen behield het geduld door terug te spelen op Lutsharel Geertruida. De versnelling kwam daarna van Mats Wieffer, die zag dat Igor Paixão was opgedoken aan de binnenkant. De Braziliaan leverde vanuit die positie de assist op het doelpunt van Giménez.

Na rust gooide diezelfde Paixão de wedstrijd in het slot, na een onderschepping van Wieffer in de buurt van de vijandelijke zestien.

© ESPN

Na een geblokt schot van Giménez waren direct drie spelers in positie om Mats Deijl in zijn eigen zestien op te jagen. Vooral Sebastian Szymanski toonde het door Slot gewenste gedrag door zich tussen twee verdedigers heen te wurmen om direct druk te zetten.

In dat moment zat opgesloten hoe Slot zijn elftal op vier vlakken volledig naar zijn hand gezet heeft.

Omschakelen bij balverlies

Slot: ‘Aanvallend voetbal is voor mij vooral: wat doe je als je de bal níét hebt? Dan moeten we gaan jagen’

Heel hard werken. In vrijwel elk interview gebruikte Slot die zinsnede. Zoals zijn spelers diezelfde term kunnen dromen uit wedstrijdbesprekingen. Steeds daagde Slot zijn groep uit door zich af te vragen of ze opnieuw de intensiteit zouden kunnen opbrengen die zijn speelstijl vraagt. Volgens hem was dat loopwerk de basis van de goede resultaten. Toen Slot net trainer was bij AZ, toonde hij een minutenlange clip van sjokkende en balende spelers na balverlies. Dat vond hij verschrikkelijk om te zien.

Laatste kans: Black Friday

Probeer VI PRO de eerste maand voor een speciale prijs! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Laatste kans: Black Friday

Probeer VI PRO de eerste maand voor een speciale prijs! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

De eerste maand voor  

€1,

Gerelateerde artikelen