'Als we vijf minuten langer waren doorgegaan, hadden we hier gewonnen'
PRO

De grote vraag bij Heracles Almelo is dit seizoen wat er in de rust gebeurt met de ploeg van John Lammers. Worden de spelers ingeruild voor elf identieke exemplaren of wordt er wonderthee geschonken in de kleedkamer? Zondag kwam Heracles in de derby tegen FC Twente voor de zoveelste keer pas na de rust tot leven.

Heracles Almelo
2 - 2
FC Twente
FC Twente

In de eetzaal waar na afloop van de thuiswedstrijden de interviews met de pers worden afgenomen, zoeken de aanwezige journalisten naarstig naar het geheim van Heracles. Hoe kan het dat de club uit Almelo dit seizoen zo vaak pas in de tweede helft begint te voetballen? De cijfers zijn verbazingwekkend, ook voor aanvoerder Justin Hoogma. De captain weet niet dat Heracles in de eerste helft pas één keer scoorde en erna liefst dertien keer. ‘Ja, dat is wel heel opvallend. Maar ik heb geen idee hoe het kan. In een aantal wedstrijden spelen we voor rust ook gewoon niet goed en zijn we erna duidelijk beter. Dat is alleen lang niet altijd zo. We zijn een paar keer met een achterstand de rust ingegaan. Toch was het gevoel vandaag anders.’

Heracles viert uitgebreid het punt dat tegen Twente wordt gepakt. Voor de club uit Almelo voelt de 2-2 in eigen huis als een zege. Sinds 2014 won de rivaal al niet meer in het Erve Asito. ‘En als we vijf minuten langer waren doorgegaan, hadden we hier gewonnen’, meent Thomas Bruns. ‘Twente werd één keer gevaarlijk toen wij meer risico namen. Voor de rest zijn ze in de tweede helft weinig meer voor ons doel geweest. Achteraf ben ik wel blij met een punt, maar als je ziet hoe wij in de tweede helft speelden… Als we dat in de eerste helft op de mat hadden gelegd, dan hadden we Twente overlopen.’

Als we vijf minuten langer waren doorgegaan, hadden we hier gewonnen.
Thomas Bruns

Bruns keert tegen Twente terug in de basis bij Heracles, nadat hij tegen Go Ahead Eagles (4-0 nederlaag) een schorsing uitzat. Trainer John Lammers weet dat hij iemand als Bruns goed kan gebruiken. Als iemand weet wat de wedstrijd tegen Twente betekent, is hij het. Met de terugkeer van Heracles in de Eredivisie keerde namelijk ook de derby van het oosten terug. De clash met FC Twente betekent vooral veel voor het zwartwitte deel van de regio. Lammers spreekt vooraf nog over hoe speciaal een derby is. Hij maakte er als speler van NAC Breda en Willem II genoeg mee. ‘Dat waren altijd geweldige wedstrijden, waarin je ook iets terug kan geven aan supporters die je het hele jaar steunen. Derby’s zijn altijd hete wedstrijden, er gebeurt altijd iets. Het zijn ook wedstrijden waarbij je minder snel naar de ranglijst kijkt.’