Ajax staat voor uitdagende transferwindow
© Pro Shots
PRO

Ajax staat voor uitdagende transferwindow

Komende week begint Ajax aan de voorbereiding op het seizoen dat in het teken moet staan van de wederopstanding. Voor die tijd wacht echter nog een hete zomer. VI zet de belangrijkste transferdossiers op een rijtje.

Het is nog maar vier weken geleden dat Ajax met een pijnlijke vertoning in Enschede een einde breide aan een al even pijnlijk seizoen. Een seizoen waarin Europees al in februari moest worden afgehaakt, de bekerfinale verloren werd van PSV en in de Eredivisie slechts een derde plaats werd behaald. Een seizoen waarin een trainer werd ontslagen, dure aankopen tegenvielen en waarin de club tijdenlang richtingloos was op technisch vlak. Een seizoen waarin behalve sportieve ook financiële schade werd opgelopen. Door het ondermaats presteren in Europa en het mislopen van plaatsing voor de Champions League zal Ajax deze zomer moeten verkopen om rode cijfers binnen de perken te houden.

Met de benoemingen van technisch directeur Sven Mislintat en voetbalcommissaris Jan van Halst zette Ajax in april een stap richting stabilisatie. Vervolgens verschoof de aandacht richting de trainerspost. Interim John Heitinga moest wekenlang gissen naar zijn toekomstperspectief en zag ondertussen in de media de namen van zijn eventuele vervangers voorbijkomen. Vervangen werd hij uiteindelijk inderdaad, door Maurice Steijn, de trainer die stuntte met Sparta Rotterdam en in de hoofdstad voor drie jaar tekende. De nog doorlopende verbintenis van Heitinga bij Ajax werd niet veel later ontbonden. Met Van Halst, Mislintat en Steijn had Ajax in een normale situatie zijn bemanning weer compleet gehad, ware het niet dat de kapitein van het schip tussendoor van boord was gestapt. Het plotse vertrek van algemeen directeur Edwin van der Sar heeft Ajax wederom met een belangrijk aandachtspunt buiten de lijnen opgezadeld.

Maar wat zijn de prioriteiten binnen de lijnen? Wat voor selectie erft Steijn? Welke aankopen uit de moeizame transferzomer van 2022 verdienen een tweede kans, en welke misschien wel niet? Welke spelers hebben ambities die buiten Amsterdam liggen, en welke verkopen zouden deze zomer het meeste kunnen opleveren? Voor Steijn en Mislintat wordt het zaak om snel een helder beeld te krijgen van de spelers die zij voorhanden hebben, om aan de hand daarvan de transferzomer richting te kunnen geven. VI schetst alvast de grote lijnen.

I: De etalage

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99