Zwitserland roept om basisplaats Vonlanthen

De Zwitsers willen geen Stéphane Chapuisat meer. Johann Vonlanthen moet de natie redden van een voortijdige uitschakeling op het EK.

'Coach Köbi Kuhn moet vers bloed in de ploeg pompen, en het liefst al op maandag', beveelt Blick de eigen bondscoach aan in het hoofdredactioneel commentaar. Het populaire boulevardblad eist een verandering van de basiself na de 3-0 nederlaag tegen Engeland. Aanvalsleider Chapuisat en doelman Jörg Stiel zijn de slachtoffers. Vonlanthen en Pascal Züberbühler moeten hun plaatsen innemen.

'0-3, Haas rot, und jetzt brauchts Tore, Tore, Tore', schreeuwt de kop van Blick. En vooruitkijkend naar de cruciale ontmoeting tegen Frankrijk van komende maandag. 'Nu hebben we doelpunten, doelpunten, doelpunten nodig, omdat we bij een gelijkspel tussen Engeland en Kroatië met drie goals verschil moeten winnen. Maar wie zal die goals maken?' Het blad geeft zelf antwoord: Vonlanthen.

Ook de bezoekers van de website van Blick zijn het daarmee eens. Bijna zestig procent van de 13.000 bezoekers stemde Chapuisat weg uit de basis en eiste Vonlanthen als vervanger. Chappi mag dan al 103 interlands achter zijn naam hebben staan, de bijna 35-jarige spits heeft al niet meer gescoord sinds september 2002. Liefst 1200 minuten staat hij droog in de nationale ploeg. En dus willen de Zwitsers de achttienjarige Vonlanthen, die tegen de Engelsen zeven minuten lang zijn tweede interland speelde.

Ook tv-analist en ex-international Alain Sütter deelt die mening. 'Voor Köbi Kuhn is het nu het juiste moment om Chappi links te laten liggen en jonge spelers ervaring op te laten doen. Dat zal zich later in de WK-kwalificatie terugbetalen.'

Scoren is sowieso een groot probleem voor Zwitserland, want in de twee EK's die het land tot nu toe speelde (vijf interlands), maakte het slechts één doelpunt. Kubilay Turkyilmaz scoorde in 1996 vanaf de strafschopstip tegen Engeland. En toen was Chapuisat er ook al bij.