Zwitserland maar net via Turkije naar WK

Zwitserland moest er keihard voor knokken, maar de ploeg van Jakob Kuhn kwalificeerde zich in Istanbul voor het WK ten koste van Turkije, ook al verloren de Zwitsers met 4-2.

Dat de Zwitsers tot het slotsignaal moesten knokken, hadden weinigen voor mogelijk gehouden na de openingsfase. Na een handsbal van Alpay mocht Alexander Frei vanaf elf meter aanleggen, en daarmee had de topscorer geen probleem. Met de 2-0 voorsprong uit Bern, betekende zijn goal dat Turkije met minstens 4-1 moest gaan winnen.

Dat gebeurde nog bijna ook, want na 55 minuten hadden de Turken een voorsprong van 3-1 genomen na twee koptreffers van Tuncay Sanli en Hakan Sükür en een goal van Necati Ates. De laatste benutte een penalty nadat Serhat Akin makkelijk was gaan liggen na dommig ingrijpen van Marco Streller.

Diezelfde Streller maakte zijn fout ongedaan. De aanvaller van VfB Stuttgart sloeg in de 84ste minuut toe in een counter en rondde daarmee een sterke fase van de counterende Zwitsers af, die al enkele grote kansen op de 3-2 om zeep hadden geholpen.

Turkije gaf niet op. De moegestreden Streller was nog niet van het veld gehaald door bondscoach Kuhn of Tuncay kopte van dichtbij de 4-2 binnen in de 89ste minuut. Maar in de vijf minuten die nog volgden, lukte het de Turken niet de bevrijdende goal te maken.