Zweedse bondscoach ontploft na vragen over Karlsson en beent boos weg

Reacties

Terwijl analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart op de Nederlandse televisie rustig de prestaties van Oranje bespraken, ging het er in Zweden een stuk heftiger aan toe. Zeker toen bondscoach Janne Andersson in de studio uitleg moest geven over de ruime zege op Azerbeidzjan. Na een vraag over AZ-speler Jesper Karlsson escaleerde het.

Zweedse bondscoach ontploft na vragen over Karlsson en beent boos weg
Zweden
Zweden
5 - 0
Azerbeidzjan
Azerbeidzjan

Aanvankelijk leek Andersson nog goed gemutst. Het chagrijn van de ruime nederlaag tegen België (0-3) was weggewerkt. Eenmaal aan tafel bij Viaplay schoten een paar vragen van analist Bojan Djordjic de oefenmeester echter in het verkeerde keelgat. De oud-speler van Manchester United en Rangers FC zette vraagtekens bij het gebrek aan speeltijd van AZ-aanvaller Jesper Karlsson.

Karlsson viel tegen Azerbeidzjan in en maakte via een rake vrije trap een prachtige treffer, maar kreeg in twee duels slechts acht minuten speeltijd. Dat vond Djordjic te weinig, maar Andersson reageerde furieus op die stelling. 'We kunnen de hele nacht discussiëren over keuzes, neem me niet kwalijk', reageerde Andersson cynisch. Een woordenwisseling volgde. 'Acht minuten in twee wedstrijden is te weinig', vond Djordjic. Dat kon Andersson moeilijk accepteren. 'Wie mag er dan niet spelen? Alexander Isak of Viktor Gyökeres? Sorry, maar ik kan precies doen wat ik zelf wil als bondscoach van de nationale ploeg.'

Tekst gaat verder onder de video.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nadat Djordjic een aantal verwijten naar zijn hoofd geslingerd kreeg, werd de suggestie gewekt dat de analist een ander belang had. Volgens hemzelf vanwege zijn Servische roots. 'Je vertegenwoordigt tien miljoen mensen en valt uit tegen iemand die jonger is dan jij. Wat is dat voor iets? Ga je nog iets zeggen? Je praat nu te veel. Je bent te agressief. Waarom? Wie zou ik anders vertegenwoordigen? Welk ander land? Servië? Is dat wat je probeert te zeggen? Ik vertegenwoordig dit land net zoveel als ieder ander. Dit antwoord zal ik niet vergeten. Het is slecht. Het is vrij laag voor een bondscoach van een nationaal team om te zeggen wat je net zei.'

'Het is bullshit', vond Andersson, die als een adder gebeten reageerde. Een korte toelichting volgde, maar razendsnel verdween hij uit de studio. 'We hebben Karlsson nog tien minuten laten spelen. Iedereen moet tevreden zijn, dit is zo triest. Jullie staan me met z’n vieren hiermee te confronteren, verdorie wat slecht. Bedankt, tot ooit, tot een andere dag, tot ziens.'

Later op de persconferentie trok Andersson het boetekleed aan. De bondscoach excuseerde zich voor zijn gedrag en liet weten geen racistische intenties te hebben in de richting van Djordjic. 'Misschien heb ik overdreven gereageerd en was ik erg teleurgesteld door de vraag. Beetje jammer dat het hier over gaat als we met 5-0 winnen’, vond de oefenmeester.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.