Zwak Feyenoord blameert zich nu ook in De Kuip

Feyenoord heeft in zijn negende competitieduel van 2019 voor alweer de zesde keer punten verspeeld. Tegen Willem II werd tweemaal een voorsprong weggegeven.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 3
Willem II
Willem II

De prestaties van Feyenoord in 2019 zijn niet geweldig en de club zag in het nieuwe jaar de acht punten voorsprong op nummer vier AZ slinken naar slechts drie punten. Feyenoord kon wel teren op de prestaties in eigen huis, dit Eredivisie-seizoen werd er nog maar één keer verloren in De Kuip. De druk lag dus op de Rotterdammers. Feyenoord kon goede zaken doen tegen Willem II, in de wetenschap dat AZ zondag tegen titelkandidaat Ajax speelt.

De thuisclub begon fel aan het duel met de Tilburgers. De jonge Orkun Kökçü, die op korte termijn zijn contract gaat verlengen, werd gevaarlijk met een afstandsschot. Daarvoor stelde hij Steven Berghuis in staat om te scoren.

De door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen aanvaller liet na ruim twintig minuten zien waarom hij weer tot de selectie van het Nederlands elftal behoort. Met een uiterst knappe boogbal verschalkte hij Willem II-keeper Timon Wellenreuther en maakte hij er 1-0 van in De Kuip.

Steven Berghuis juicht na zijn goal.

Lang kon Feyenoord echter niet genieten van de voorsprong, vijf minuten na de openingstreffer scoorde Freek Heerkens. De verdediger was alert toen Feyenoord de bal niet weg kreeg na een corner, van dichtbij maakte Heerkens gelijk.

Zo kon Feyenoord weer opnieuw beginnen, maar de Rotterdammers kregen genoeg kansen. Het duurde echter tot aan de 55ste minuut voor de 2-1 viel. Eric Botteghin kopte na een corner krachtig in ter hoogte van de penaltystip en vond de rechterhoek. Vervolgens lukte het Feyenoord weer niet om stand te houden, ook in de tweede helft schoot Feyenoord zichzelf snel na de voorsprong in de voet.

Vijf minuten na de goal van Botteghin probeerde back Ridgeciano Haps koste wat kost een ingooi voor Willem II te voorkomen, maar hij speelde de bal zo in de voeten bij Fernando Lewis. Hij werd niet aangepakt op weg naar het doel en schoot de bal pardoes in de linkerhoek, achter de verraste Kenneth Vermeer.

Daarmee was de gifbeker niet leeg voor Feyenoord. De defensie greep twintig minuten voor tijd niet adequaat in toen Alexander Isak aan de wandel ging en de spits schoot de bal zo over de uitkomende Vermeer heen voor de 2-3. In tegenstelling tot Feyenoord hield Willem II de voorsprong wél vast, ondanks een slotoffensief van de thuisclub. In de slotfase leek Feyenoord toch nog op 3-3 te komen, maar scheidsrechter Pol van Boekel keurde een treffer van de ingevallen Nicolai Jørgensen af, die voor zijn doelpunt vasthield volgens de arbiter.

Door de nederlaag krijgt AZ deze speelronde een kans om in punten gelijk te komen met de nummer drie van de Eredivisie. De formatie uit Alkmaar neemt het zondag in eigen huis op tegen Ajax. Willem II gaat over SC Heerenveen heen op de ranglijst en staat inmiddels achtste.