Zwak Ajax vecht zich in slotfase terug tegen Willem II

Ajax heeft zaterdagavond met hangen en wurgen gewonnen van Willem II: 1-3. De Amsterdammers kwamen op achterstand nadat de thuisploeg een strafschop kreeg, maar vochten zich vervolgens terug.

Bij Ajax was het vooraf de vraag wie de geblesseerde Amin Younes op de linksbuitenpositie zou vervangen en met welke spits trainer Marcel Keizer ging aantreden: Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg. De oefenmeester koos voor een andere oplossing: Dolberg vanaf links en Huntelaar in de spits. Dat betekende dat Justin Kluivert vanaf de bank toekeek.

De fans van Willem II betuigden vroeg in de wedstrijd hun steun aan spits Fran Sol, bij wie deze week een tumor werd geconstateerd. De Tilburgse spelers droegen bij de opkomst een speciaal shirt om hun Spaanse teamgenoot een hart onder de riem te steken. De ploeg van trainer Erwin van de Looi startte sterk, maar de eerste kans was voor Ajax. Dolberg kopte naast, waarna de Amsterdammers het heft verder in handen namen.

Ajax kreeg in de eerste helft verreweg de meeste kansen, maar echt grote mogelijkheden waren er weinig. Hakim Ziyech schoot naast en een kopbal van Huntelaar eindigde vrij simpel in de handen van doelman Mattijs Branderhorst. De keeper had ook een antwoord op een hard schot van Matthijs de Ligt. Richting de rust kreeg Huntelaar opnieuw een mogelijkheid. Deze keer stond de paal een kopgoal in de weg na een voorzet van Ziyech. Zodoende stond het na 45 minuten nog 0-0.

Die stand bleef in de tweede helft niet lang staan. De thuisploeg kwam verrassend op voorsprong nadat arbiter Dennis Higler een penalty gaf. Lasse Schöne trok Thom Haye in het strafschopgebied naar beneden en de scheidsrechter wees naar de stip. Etien Velikonja stuurde Onana de verkeerde hoek in: 1-0. Zo moest Ajax in de achtervolging, terwijl Willem II in de defensieve 5-3-2-formatie bleef staan.

Keizer probeerde voor meer aanvallende impulsen te zorgen met de inbreng van Siem de Jong en Daley Sinkgraven voor Maximilian Wöber en Donny van de Beek. Kort na de dubbele wissel was het juist Willem II dat een enorme kans kreeg op een tweede treffer. Onana tikte een schot van invaller Ismail Azzaoui maar net naast.

Waar Willem II de kans liet liggen, maakte Ajax hem na zeventig minuten voor het eerst wel af. De Tilburgse defensie kreeg de bal niet goed weg na een Amsterdamse aanval en Schöne waagde van afstand een poging. Door de vreemde curve van het schot van de Deen was doelman Branderhorst kansloos: 1-1. Hiermee maakte Schöne zijn negatieve rol bij de openingstreffer enigszins goed.

De Amsterdammers namen geen tijd om te juichen en gingen direct op jacht naar de voorsprong. Bij Willem II gooide iedere speler zich logischerwijs voor de bal als Ajax een poging waagde, om zo een punt over te houden aan de wedstrijd. Toch viel de 1-2 in de tachtigste minuut alsnog. Joël Veltman gaf de bal aan Huntelaar, die Siem de Jong in stelling bracht. De middenvelder, die in de afgelopen bekerwedstrijd tegen ASV De Dijk ook al twee keer scoorde, schoot raak in de linkerhoek. In blessuretijd besliste David Neres het duel door een rebound te benutten, nadat Branderhorst onvoldoende ingreep op een poging van Huntelaar.

Ajax blijft na de zege op de tweede plaats in de Eredivisie, maar ziet de achterstand op PSV in ieder geval voor een dag slinken tot twee punten. De Eindhovense koploper gaat zondag op bezoek bij Vitesse en kan dan weer afstand nemen.

VI's Simon Zwartkruis over het rendement van Siem de Jong.