Zwak Ajax ontsnapt aan blamage in Waalwijk

Ajax heeft zaterdag met veel pijn en moeite gewonnen op bezoek bij hekkensluiter RKC Waalwijk. De thuisploeg kreeg de nodige kansen en zorgde bijna voor een stunt.

RKC Waalwijk
1 - 2
Ajax
Ajax

De meest opvallende namen bij de twee ploegen waren de linksachters. Noussair Mazraoui was bij Ajax de vervanger van de geschorste Nicolás Tagliafico, terwijl RKC-trainer Fred Grim voor Said Bakari koos als gelegenheidsback tegenover Hakim Ziyech.

Het vertrouwen in Waalwijk was vooraf niet groot, omdat RKC slechts een punt had verzameld in negen wedstrijden. Toch kreeg de thuisploeg de grootste kansen in de eerste helft. In de vierde minuut ontsnapte Ajax voor het eerst aan een achterstand: een harde vrije trap van specialist Clint Leemans belandde via onderkant lat net niet in het doel.

Ajax deed in de openingsfase wat terug met een kopbal van Quincy Promes en gaf in de zeventiende minuut opnieuw een goede mogelijkheid weg, maar Stijn Spierings produceerde in kansrijke positie een afzwaaier.

Het bleef op en neer golfen in de eerste helft. Donny van de Beek stuitte op de uitstormende RKC-keeper Etienne Vaessen en aan de andere kant mocht de volledig vrijstaande Stanley Elbers in het strafschopgebied afdrukken, maar zijn poging was niet hard genoeg. Zo zocht RKC onder applaus van het publiek en met zeven doelpogingen op de teller de kleedkamer op. Alleen tegen PSV moest Andre Onana dit seizoen in de eerste helft vaker in actie komen.

Dusan Tadic viert zijn openingstreffer.

In de tweede helft schoot Ajax uit de startblokken. Dusan Tadic tikte in de 46ste minuut een voorzet van Sergiño Dest binnen bij de tweede paal en vervolgens werd RKC enkele minuten onder de voet gelopen, waarbij Promes en Klaas Jan Huntelaar al grote kansen kregen op een tweede goal.

Tegen alle verwachtingen in knokte RKC zich terug. Kort na de inbreng van Perr Schuurs en David Neres voor de zichtbare teleurgestelde Mazraoui en Ziyech sloeg de ploeg van Grim toe: Bakari kreeg de bal wat gelukkig mee en werkte die met een puntertje door de benen van Onana: 1-1.

Vuurwerk
Vervolgens werd het duel ontsierd door het vuurwerk dat de meegereisde Ajax-fans aanstaken in het uitvak en buiten het stadion, vermoedelijk als protest voor het meereisverbod naar het Champions League-duel met Chelsea van over twee weken naar aanleiding van de misdragingen in Estadio Mestalla van Valencia. Scheidsrechter Allard Lindhout legde het spel even stil, omdat er een fakkel op het veld belandde.

Na de hervatting kopte Joël Veltman onmiddellijk op de lat; een kwartier voor tijd kwam Ajax alsnog op voorsprong. Promes verschafte zichzelf knap ruimte en knalde vanaf ongeveer zestien meter via onderkant lat raak. Het was zijn vijfde goal in de laatste vijf competitiewedstrijden.

Toch kwam de zege nog in gevaar voor Ajax. Vier minuten voor tijd had invaller Darren Maatsen de gelijkmaker op zijn voet maar de hak van Dest voorkwam een treffer van RKC, dat nog tevergeefs appelleerde voor een handsbal van Veltman in het strafschopgebied. In een hectische slotfase pleegde Daley Blind een cruciale ingreep en kon Ajax niet profiteren van het feit dat Vaessen snel terug moest rennen nadat hij meekwam bij een RKC-corner.

Ajax ontsnapte aan puntenverlies en heeft daardoor opnieuw een voorsprong van drie punten op PSV, dat vanaf 20.45 uur in het uitduel met FC Utrecht het gat met de Amsterdammers weer kan dichten. Woensdag speelt de ploeg van Erik ten Hag thuis in de Champions League tegen Chelsea.