Zwak Ajax kan titel vergeten na dreun in Arnhem

Ajax moet de titelaspiraties laten varen. De Amsterdammers liepen zondag bij Vitesse tegen een 3-2 nederlaag aan en verliezen daardoor Eredivisie-koploper PSV uit het zicht.

Ajax-trainer Erik ten Hag koos net als tijdens het gelijkspel tegen ADO Den Haag (0-0) voor Siem de Jong als vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar. Lasse Schöne keerde juist terug van een blessure, terwijl Maximilian Wöber de plek innam van de geblesseerde Frenkie de Jong in het centrum van de verdediging.

Het eerste gevaar kwam van spits De Jong, die na een vrije trap naast mikte. Ajax liet de bal rondgaan in de openingsfase, maar ontbeerde de creativiteit om een opening te vinden in de Vitesse-defensie. Na een kwartier opende juist de thuisploeg uit het niets de score. Navarone Foor legde vanaf enorme afstand aan en haalde verwoestend uit. Ajax-doelman André Onana zat er nog aan, maar de bal verdween in de kruising. Het was het eerste tegendoelpunt van Ajax van buiten het strafschopgebied dit Eredivisie-seizoen.

Ajax was aardig van slag van de tegentreffer. Vitesse werd kort op de 0-1 weer gevaarlijk via Bryan Linssen en Mason Mount, die werd opgehouden door Nicolás Tagliafico in het strafschopgebied. Scheidsrechter Björn Kuipers wilde niets van een overtreding weten. De grootste mogelijkheid op een tweede Arnhemse treffer kwam op naam van Matt Miazga, wiens kopbal van de lijn werd gehaald door Hakim Ziyech.

Navarone Foor viert zijn prachtige zondagsschot.

In de tweede helft ging het wel voor een tweede keer mis voor de Amsterdammers, die in de 57ste minuut faliekant in de fout gingen in de opbouw: Wöber nam de bal slecht aan, waardoor Bryan Linssen het bezit overnam en raak schoot.

Ten Hag greep onmiddellijk in met een dubbele wissel: aanvallers Mateo Cassierra en Amin Younes vervingen Justin Kluivert en Wöber. De greep van de trainer leek de wedstrijd te kantelen in het voordeel van Ajax. Cassierra stond immers koud in het veld toen hij een corner richting eerste paal kopte, waar niemand van Vitesse stond om een goal te voorkomen: 2-1.

Twee minuten later was de gelijkmaker bijna een feit. Younes, de andere nieuweling, raakte na een dribbel naar binnen de buitenkant van de paal. Het offensief bleef aanhouden: bij een tegenstoot wachtte David Neres te lang met afspelen en Vitesse-doelman Remko Pasveer verkeek zich kort daarop bijna op kolderieke wijze op een voorzet van Ziyech.

Door de aanvallende impulsen kreeg Vitesse in de tegenstoot ruimte om ook gevaarlijk te worden. In de zeventigste minuut leidde dat tot de 3-1: Guram Kashia kopte uit een vrije trap richting tweede paal, waar Linssen zijn tweede doelpunt binnentikte.

Ajax bleef onverminderd aandringen, maar in het laatste kwartier trad Pasveer wel meerdere malen sterk op. Zo dook hij een schuiver van Cassierra na een uitstekende Ajax-aanval uit de hoek en kreeg ook Neres van dichtbij twee keer de bal niet langs de Vitesse-keeper. Pasveer had echter geen antwoord op De Jong, die eenvoudig binnenschoot na terugkoppen van Neres. Na de aansluitingstreffer lukte het Ajax niet meer een punt te pakken.

Door de nederlaag bij Vitesse, dat eerder dit seizoen ook zegevierde in Amsterdam, loopt het gat van Ajax met koploper PSV, dat zaterdag met 3-0 won van FC Utrecht, op tot liefst tien punten. De ploeg van Ten Hag moet eerder achterom kijken: met nog acht wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op nummer drie AZ twee punten. Vitesse profiteert van het gelijkspel van PEC Zwolle tegen VVV-Venlo en stijgt naar plek zes.