Zuid-Korea hervindt zich met goudhaantje Ahn

Zuid-Korea draaide een helft lang uiterst stroef en leek zelfs te gaan verliezen van Togo, dat evenmin tot veel in staat was. Maar na de pauze leefde de ploeg van Dick Advocaat op, met invaller Jung-Hwan Ahn (foto) als inspirator en matchwinner (2-1).

Wat de twee landen voor rust lieten zien, was verre van sprankelend. De eerste 45 minuten van het verreweg slechtste duel tot nog toe leverde vrijwel geen geslaagde aanval op. Vooral Zuid-Korea stelde zwaar teleur. Eén schot op doel was het magere resultaat.

Togo, waar bondscoach Otto Pfister ondanks alle commotie gewoon op de bank zat, speelde in ieder geval doortastender. In de 31ste minuut profiteerde Mohamed Kader van apathisch verdedigen in het centrum van de Koreaanse verdediging. De spits sloop weg en schoot laag in de verre hoek: 0-1.

Met het inbrengen van Ahn hervond Zuid-Korea zich. In de tweede helft drong de nummer vier van het laatste WK met meer overleg aan. De ommekeer vond plaats in de 53ste minuut. Jean-Paul Abalo velde Ji-Sung Park en scoorde zijn tweede gele kaart, waardoor hij moest vertrekken.

Uit de vrije trap die volgde, schoot Chun-Soo Lee raak. Hij mikte de bal over de muur en had wat geluk dat doelman Kossi Agassa op weg was naar de andere hoek: 1-1. Ahn maakte achttien minuten voor tijd de winnende. Van achttien meter waagde hij een schot, dat via een Togolees been in de bovenhoek belandde. Vier jaar geleden was Ahn ook al het goudhaantje met het winnende doelpunt tegen Italië en de gelijkmaker tegen de Verenigde Staten.