Zoon van NEC-legende, prof én student Mous, spektakel uit oude doos

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

Zoon van NEC-legende, prof én student Mous, spektakel uit oude doos

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 11 en we blikken vooruit naar speeldag 12. Met in aflevering 11 aandacht voor de zoon van een NEC-icoon bij TOP Oss, Cambuur-doelman Xavier Mous (foto) die twee ex-clubs treft in een paar dagen tijd en een legendarische wedstrijd tussen RKC en Twente uit een ver verleden.

Janssen en Janssen
De 1-5 nederlaag van NEC tegen TOP Oss kwam keihard aan in Nijmegen. De ploeg van trainer Jack de Gier moet zich deze week revancheren in de thuiswedstrijden tegen Fortuna Sittard (donderdag voor de beker) en Jong AZ (zondag in de competitie). Bij Oss behoorde een ex-jeugdproduct van NEC tot de uitblinkers. Dennis Janssen is de zoon van voormalig NEC-speler Frans Janssen. Als spits was die goed voor 133 goals in 468 duels in Nijmeegse dienst.

Hij was de maker van de eerste Europese goal van NEC, op 14 september 1983 tegen Brann Bergen in het Europa Cup II-toernooi. In Nijmegen eindigde de heenwedstrijd in 1-1, waarna in Noorwegen gewonnen werd en een tweeluik met Barcelona werd verdiend. Frans Janssen was naast profvoetballer dakdekker. Zaterdagmorgen zat hij vaak nog op het dak, 's avonds werkte hij zich het snot voor de ogen namens NEC in de Eredivisie. Janssen debuteerde bij Willem II, maar was van 1977 tot 1992 spits bij NEC. Met Henk Grim vormde hij een alom gevreesd aanvalsduo.

Zoon Dennis (26) is rechtervleugelverdediger en speelde in het betaalde voetbal ook maar voor één club. In Oss is hij een gewaardeerde kracht, zijn aantal duels nadert de tweehonderd al. Met 1-5 winnen was mooi voor Dennis en pijnlijk voor NEC-icoon Frans. Schrale troost was dat Frans niet aanwezig was in het stadion.

Jeugdherinneringen voor Mous
Voor doelman Xavier Mous van SC Cambuur is het een heel bijzondere week. De beste aankoop van de Friezen dit seizoen speelde midweeks met zijn club tegen de club waar hij als klein jongetje begon – Koninklijke HFC – en treft vrijdag de beloften van Ajax. Als negenjarige mocht hij bij de Amsterdammers op stage komen. Enkele maanden nadat hij bij zijn Haarlemse amateurclub onder de lat was beland. Mous ging keepen omdat de eerste doelman voor een andere sport koos. Dat jongetjes was Maurits Visser, sinds dit seizoen doelman bij hockeyhoofdklasser Bloemendaal.

Mous brak niet door bij Ajax en vond zijn weg in de profwereld via TOP Oss. De stap naar Cambuur was een bewuste stap omhoog. Gezien zijn voortvarende start zit er misschien nog wel meer in het vat. En houdt het op een dag op, dan is er een alternatief. De 23-jarige sluitpost combineert het profbestaan met een leven als student. Volgend jaar april, mei hoopt hij zijn master fiscaal recht te halen. Als fiscalist is er wellicht ook een toekomst voor hem weggelegd. Wie weet nog wel in de voetballerij ook.

Spektakelstuk RKC - Twente
Even een opsomming van namen van profs uit het verleden. Arthur Numan, Clemens Zwijnenberg, Claus Nielsen, André Hoekstra (foto), Marco Boogers, Rob Maas, Marc van Hintum, Jan van Halst en Robin Schmidt. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Voor dat antwoord moeten we terug zondag 16 juni 1991, de laatste speeldag van het seizoen in de Eredivisie.

Er stond niets meer op het spel, alleen wie er zesde en wie er zevende zou worden. Beide clubs hielden nummer acht Feyenoord keurig achter zich. RKC en Twente zorgden in Waalwijk voor een ongekend spektakel. Na 0-3 wed het 5-3 en bij 6-6 haalde iedereen weer adem. Zelden vertoond in het Nederlandse betaalde voetbal. De opsomming van de namen betreft de doelpuntenmakers in deze gedenkwaardige wedstrijd. Stuk voor stuk namen van prima Eredivisiespelers.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 12: de fraaie vrije trap van Diego Snepvangers van het nog altijd puntloze Helmond Sport, de mooie knal van de Argentijn Nicolas Romat van FC Den Bosch en de bekeken goal van Dylan Mertens van Telstar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.