Zoektocht Van Basten naar passende tactiek lijkt voorbij

SC Heerenveen-trainer Marco van Basten heeft dit seizoen verschillende spelsystemen geprobeerd, maar lijkt nu de passende speelstijl te hebben gevonden voor zijn ploeg.

Zoektocht Van Basten naar passende tactiek lijkt voorbij

Voor de wedstrijd tegen FC Twente gooide Van Basten de tactiek rigoureus om. De oud-international stuurde zondag zijn ploeg met vijf verdedigers het veld in. Resultaat leverde het niet, want de Enschedese formatie versloeg de Friezen met 1-0.

Ondanks de nederlaag zag Van Basten voldoende aanleiding om niet weer te sleutelen aan de tactiek. Ondanks het verschil in tegenstand hield hij in het KNVB-bekerduel met Topklasser Kozakken Boys vast aan zijn speelstijl. De 4-0 zege van woensdag wordt beschouwd als een signaal dat SC Heerenveen op het goede spoor zit.

Ook de komende wedstrijden begint SC Heerenveen met vijf verdedigers. 'Deze speelstijl ligt ons goed', zegt Van Basten op de website van SC Heerenveen. 'Ook aanvallend kunnen we met deze stijl veel realiseren. We produceren veel aanvallen en worden daaruit gevaarlijk. Tegelijkertijd staan we defensief goed gecontroleerd te verdedigen.'

De tactiek moet SC Heerenveen helpen te voorkomen dat de slechtste start van het seizoen wordt geëvenaard. In het seizoen 2002/03 was de oogst na acht duels drie punten en geen zege. Deze jaargang heeft de Friese ploeg in de eerste zes wedstrijden drie punten verzameld. NAC Breda is zaterdag in het Abe Lenstra Stadion de tegenstander.

Filip Djuricic is dan weer beschikbaar na een liesblessure, terwijl aanwinst Marco Pappa mogelijk zijn debuut zal maken. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's