Zo veranderde AS Roma van Juve-concurrent in probleemgeval

Reacties

In het seizoen 2016/17 eindigde AS Roma na een geweldig seizoen als tweede in de Serie A, met een achterstand van slechts vier punten op kampioen Juventus. De supporters waren trots en durfden weer te dromen van een Scudetto. Twee jaar later is die echter verder weg dan ooit.

Zo veranderde AS Roma van Juve-concurrent in probleemgeval

Roma is allesbehalve een titelkandidaat, maar een club in de problemen. De hoofdstedelingen werden woensdag door FC Porto uitgeschakeld in de Champions League en een dag later werd Eusebio Di Francesco de laan uitgestuurd. Dat nieuws kondigde zich al een tijdje aan: de trainer van Roma stond vanwege de teleurstellende resultaten al geruime tijd onder druk.

Technisch directeur Monchi was het niet eens met het ontslag van Di Francesco en leverde vrijdag zelf zijn contract in. Ondertussen is Claudio Ranieri geïnstalleerd als interim-manager. De voormalig coach van onder meer Leicester City en Fulham weet dat er bij Roma behoorlijk wat werk aan de winkel is. Aan de start van speelronde 27 staan i Giallorossi vijfde, maar de voorsprong op nummer acht Atalanta Bergamo bedraagt slechts drie punten. Wat is er mis gegaan bij de club die twee jaar geleden nog een serieuze concurrent van Juventus was?

Eerlijk is eerlijk: de terugval komt niet uit de lucht vallen. In maart 2017 maakte Roma de jaarcijfers bekend en meldde het een nettoverlies van ruim 53 miljoen euro. De clubleiding weet dat vooral aan het mislopen van Champions League-voetbal, de kosten van nieuw aangetrokken spelers, de kleinere winstmarge bij de spelers die verkocht werden en het feit dat de selectie gewoon minder waard was geworden.

Het was dus wel duidelijk dat er iets moest gebeuren, zéker omdat Roma ook nog bezig is met een eigen stadion, dat allesbehalve goedkoop is. Er werden plannen gemaakt voor een nieuwe koers en Monchi werd overgehaald om zijn geliefde Sevilla te verruilen voor een avontuur in Rome. De transfergoeroe kreeg de taak om de balans weer wat op orde te brengen en moest daardoor enkele sterspelers van de hand doen. Roma hoopte vervolgens dat het netwerk van Monchi sterk genoeg zou zijn om toch een respectabele selectie op de been te kunnen brengen.

In zijn eerste transferperiode bij Roma verkocht Monchi direct voor bijna 155 miljoen euro aan spelers. Vooral voor Mohamed Salah (aan Liverpool, minimaal 42 miljoen euro), Antonio Rüdiger (aan Chelsea, 35 miljoen euro) en Leandro Paredes (aan Zenit Sint-Petersburg, 23 miljoen euro) werd behoorlijk wat verdiend. De duurste aankoop die Monchi in de zomer van 2017 deed was Rick Karsdorp. De rechtsback werd voor veertien miljoen euro overgenomen van Feyenoord.

Monchi haalde met Cengiz Ünder en Lorenzo Pellegrini (hij speelde al eens in de jeugdopleiding van Roma) nog twee grote talenten binnen en vulde de selectie verder aan met ervaren krachten als Héctor Moreno, Maxime Gonalons en Aleksandar Kolarov. Een halfjaar later haalde Monchi nog eens twintig miljoen euro binnen, toen Emerson Palmieri toestemming kreeg om naar Chelsea te vertrekken. Zomeraankopen Moreno en Mário Rui zwaaiden Roma bovendien alweer uit en gingen in januari naar Espanyol en Napoli.

Met Di Francesco als opvolger van de naar Internazionale vertrokken Luciano Spalletti kon Roma Juventus niet opnieuw bijhouden. De derde plaats in de Serie A was een prima prestatie, maar de achterstand op Juve met achttien punten toch wel heel erg groot. In de Champions League verraste Roma vriend en vijand, door de halve finale te bereiken. Vooral de comeback tegen Barcelona was historisch. Voor Monchi genoeg tekenen dat hij op de juiste weg was met dit Roma.

In de afgelopen zomer ging er weer voor 150 miljoen euro aan spelers weg. Roma kon doelman Alisson Becker onmogelijk voor de club behouden, sloot een deal met Internazionale voor probleemgeval Radja Nainggolan en verkocht Kevin Strootman voor veel geld aan Olympique Marseille. Nu kon Monchi ook behoorlijk wat uitgeven. Voor Steven N'Zonzi (26,5 miljoen), Javier Pastore (24,7 miljoen), Justin Kluivert (17,25 miljoen) en Grégoire Defrel (15 miljoen) werden behoorlijke transferbedragen op tafel gelegd. (tekst gaat door onder de tabellen)

Duurste verkopen onder Monchi:

Naam: Naar: Bedrag: Transferperiode:
Alisson Becker Liverpool 62,5 miljoen Zomer 2018
Mohamed Salah Liverpool 42 miljoen Zomer 2017
Radja Nainggolan Internazionale 38 miljoen * Zomer 2018
Antonio Rüdiger Chelsea 35 miljoen Zomer 2017
Kevin Strootman Olympique Marseille 25 miljoen Zomer 2018

* = bij de transfer van Radja Nainggolan naar Inter bewandelden Davide Santon en Nicolò Zaniolo de omgekeerde weg.

Duurste aankopen onder Monchi:

Naam: Van: Bedrag: Transferperiode:
Steven N'Zonzi Sevilla 26,5 miljoen Zomer 2018
Javier Pastore PSG 24,7 miljoen Zomer 2018
Justin Kluivert Ajax 17,25 miljoen Zomer 2018
Grégoire Defrel Sassuolo 15 miljoen Zomer 2018
Rick Karsdorp Feyenoord 14 miljoen Zomer 2017

Met de komst van enkele spectaculaire nieuwkomers én de halve finale in de Champions League van vorig seizoen, waren de verwachtingen hooggespannen. Blijkbaar waren ze onrealistisch, want Roma stelt in dit voetbaljaar behoorlijk teleur. Waar Roma in het gehele vorige seizoen maar 28 tegendoelpunten kreeg in de Serie A, daar is de defensie dit voetbaljaar met 36 geïncasseerde competitiedoelpunten zo lek als een mandje. Dieptepunt was de bekerblamage tegen Fiorentina. La Viola vernederde Roma, overigens zonder Karsdorp en Kluivert, en won met 7-1.

Roma doet zo al even niet meer mee om de Scudetto en de Coppa Italia en werd woensdag door Porto uitgeschakeld in de Champions League. Kluivert en Pastore, twee van Monchi's topaankopen van afgelopen zomer, zaten in Portugal niet eens op de bank. Monchi heeft zeker geholpen met de financiële cijfers van Roma, maar de sportieve cijfers zijn toch een stuk minder rooskleurig. Hoe zullen ze daar bij Arsenal, volgens de geruchten de volgende werkgever van Monchi, over denken?

AS Roma
AS Roma
2 - 1
Empoli
Empoli
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.