Ziyech helpt Marokko na 36 jaar weer naar achtste finale WK

Marokko heeft zich als winnaar van Groep F gekwalificeerd voor de achtste finales van het WK. De Leeuwen van de Atlas wonnen van Canada en overleefden voor het eerst sinds 1986 de groepsfase van een WK. Marokko treedt in de achtste finale aan tegen de nummer twee van Groep E: dat kunnen Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica allemaal worden.

Canada
Canada
1 - 2
Marokko
Marokko

Marokko, met Noussair Mazraoui, Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat, ging voor de overwinning en de groepswinst. In de vierde minuut kwamen de Noord-Afrikanen op voorsprong dankzij een fout van Milan Borjan. De keeper van Canada reageerde op een korte terugspeelbal van Steven Vitória door ver zijn doel uit te komen, maar liet na om de bal ver weg te trappen. Hij speelde die voor zich uit en zag dat Hakim Ziyech het leer oppikte. De aanvaller twijfelde geen moment en plaatste de bal met veel gevoel over Borjan.

Halverwege de eerste helft verdubbelde Marokko de marge. Na een scherpe pass van Achraf Hakimi aan de rechterflank dook Youssef En-Nesyri op achter de verdediging, alvorens doeltreffend uit te halen in de korte hoek. Het al uitgeschakelde Canada deed op fortuinlijke wijze iets terug in de slotfase van de eerste helft. Na een voorzet van de opgestoomde linksback Sam Adekugbe deed Nayef Aguerd een poging de bal te onderscheppen, maar hij schoot onbewust in het eigen doel.

En-Nesyri dacht vervolgens de 1-3 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd, vermoedelijk omdat Aguerd hinderlijk buitenspel stond en het zicht van de keeper belemmerde. In de tweede helft nam het aantal kansen af. Alphonso Davies liet in minuut 58 na om Canada op gelijke hoogte te brengen. Marokko wankelde in de slotfase. Canada wilde het toernooi niet met een nederlaag afsluiten en was nog heel dicht bij een doelpunt doordat Atiba Hutchinson tegen de onderkant van de lat kopte, maar kon de stand niet meer veranderen.