Zidane: 'De leider van Les Bleus stopt'

De vraag houdt de Franse voetballiefhebber al weken bezig: Stopt 'ie of stopt 'ie niet? Donderdagavond zal Zinedine Zidane het antwoord geven op deze vraag, maar vooruitlopend op zijn uitleg, kondigen de Franse media zijn afscheid als international al aan.

Zidane: 'De leider van Les Bleus stopt'

Zizou is inmiddels 32 jaar oud en heeft er 93 interlands opzitten, waarin hij 26 keer scoorde. Na het teleurstellend verlopen Euro 2004, waar Frankrijk in de kwartfinales sneuvelde tegen Griekenland en Zidane slechts bij vlagen deed denken aan de imponerende spelmaker van Euro 2000, ontstond de discussie of Zidane nog wel deel moet uitmaken van de toekomst van Les Bleus.

Als het aan bondscoach Raymond Domenech ligt, dan zal Le Meneur (de leider) zeker nog spelen voor de Franse ploeg. Al was het alleen maar om de jongere generatie van de nodige ervaring en leiderschap te voorzien. Vorige week zocht de nieuwe bondscoach de speler op in Madrid, om met hem te praten over zijn toekomst en die van het nationale elftal. Na afloop van dat gesprek gaf Zidane aan dat hij nog een tot twee weken de tijd nodig had om tot een beslissing te komen.

In actie tijdens zijn laatste interland, de verloren kwartfinale tegen de Grieken Zo lang scheen hij echter niet nodig te hebben gehad, meldt het dagblad Aujourd'hui en France donderdag. Volgens die krant zou Zidane al op vrijdag de knoop hebben doorgehakt: hij stopt. Zelfs het voorstel van Domenech om eventueel enkele kwalificatieduels te laten schieten, kon de middenvelder niet vermurwen. L'Equipe kondigde woensdag al aan dat Zizou in navolging van Marcel Desailly, Lilian Thuram en Bixente Lizarazu de nationale ploeg vaarwel zegt. De sportkrant beweert dat Zidane zijn beslissing zelfs al had genomen voor het bezoek van Domenech, maar dat hij deze uit fatsoen toch nog zou hebben ontvangen in Madrid.

Donderdagavond moet aan alle geruchten een einde komen, want dan heeft het Franse Canal + de officiële primeur. Om 19.45 uur zendt de abonneezender een interview uit met Zidane, dat donderdagmiddag in Madrid zal worden opgenomen, en waarin de voormalig wereldvoetballer zal vertellen over zijn toekomst als international. Maar zeer waarschijnlijk zal bondscoach Domenech al om 14.00 uur meer duidelijkheid scheppen, want op dat tijdstip is de trainer van plan om de selectie bekend te maken voor het oefenduel met Bosnië-Herzegovina, van komende woensdag.

Mocht Zidane daadwerkelijk stoppen, dan betekent dat en passant het definitieve afscheid van de kern van de Franse ploeg die in 1998 de wereldtitel in eigen land veroverde. Van de spelers die tijdens de finale in actie kwam is alleen nog doelman Fabien Barthez over. L'Equipe somt daarom nog maar eens op wat Zidane voor het nationale elftal betekende: 'Hij was de dirigent van de Franse ploeg van de laatste tien jaar, de tweevoudig doelpuntenmaker in de finale van het WK in 1998 tegen Brazilië, en de geniale en briljante inspirator van de triomf tijdens Euro 2000.' Tot de zomer van 2007 is hij nog te zien bij Real Madrid. De belangrijke strafschop tegen Engeland: 2-1

Bekijk hier al onze video's