Zenuwslopende ontknoping: Willem II degradeert, ook zwarte dag voor Heracles

Willem II is zondagmiddag ondanks een overwinning op FC Utrecht uit de Eredivisie gedegradeerd. Bij Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard is er grote opluchting nu hun handshavingsmissie geslaagd is, terwijl de zorgen bij Heracles Almelo enorm gegroeid zijn. De Heraclieden zakten door het ijs in de laatste speelronde en moeten als nummer zestien van de Eredivisie gaan strijden in de nacompetitie.

Willem II
Willem II
3 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Willem II startte geweldig in de alles-of-niets-wedstrijd. Naar voren gejaagd door de eigen aanhang zette de thuisploeg Utrecht vroeg vast. Het afjagen van de tegenstander had in de achtste minuut al het gewenste resultaat. Utrecht-doelman Eric Oelschlägel werkte de bal niet goed weg en na felle duels op de Utrechtse helft kwam de bal bij Derrick Köhn, die van afstand een poging waagde. Oelschlägel kon de knal niet goed verwerken en bracht onbewust Jizz Hornkamp in stelling. De Willem II-spits frommelde de bal van dichtbij binnen: 1-0.

Willem II klom door die goal even boven de rode streep uit, maar de kwelling voor de Tilburgers was dat ze hun lot niet in eigen handen hadden. De concurrenten scoorden in de loop van de eerste helft ook. Willem II had daar natuurlijk geen invloed op en kon zich slechts toeleggen op het verdedigen van de voorsprong tegen Utrecht. Bijna werd de voorsprong na een halfuur nog groter na een schitterende combinatie tussen Dries Saddiki en Daniel Crowley, die Max Svensson aan een grote kans hielp en de Zweed zag missen.

In de 53ste minuut werd de Tilburgse voorsprong wel groter. Oelschlägel redde nog geweldig op een kopbal van Freek Heerkens, maar was kansloos toen Saddiki de bal in de rebound tegen het net joeg: 2-0. Het werd een dramatische middag voor Utrecht in Tilburg. En met name voor Oelschlägel. Na een communicatiefout tussen de doelman en Joris van Overeem liep Willem II door een eigen goal van de Utrecht-middenvelder uit naar 3-0.

Willem II verdiende lof voor het optreden tegen Utrecht, maar door de resultaten in Nijmegen en Almelo was het niet genoeg voor een langer verblijf in de Eredivisie. De Tricolores spelen volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Willem II Nederland

FC Utrecht Nederland

Heracles Almelo
1 - 3
Sparta Rotterdam

Het was een middag vol hoop en vrees in Almelo. Sparta vocht voor zijn laatste kans om boven de rode streep te komen, terwijl Heracles in het voor de thuisploeg slechtste scenario ook nog als nummer zestien zou kunnen eindigen. Dat zwarte scenario werd vlak voor rust een stuk realistischer voor Heracles. Tegen de verhouding in kwam de thuisploeg op achterstand. Uit een fantastische pass van Younes Namli rondde Arno Verschueren in de eerste minuut van de extra tijd koeltjes af: 0-1.

Heracles was door de ontwikkelingen op de slotmiddag van het Eredivisie-seizoen niet langer een van de prooien, maar werd een jager. Het team van Frank Wormuth voerde de druk op Sparta op en dacht kort na rust recht te hebben op een strafschop nadat de bal tegen de arm van Aaron Meijers kwam. Scheidsrechter Danny Makkelie constateerde echter goed dat dat via het been van de linksback gebeurde, waardoor er geen sprake was van strafbaar hands.

Heracles probeerde Sparta met de rug tegen de muur te zetten met meer scorend vermogen binnen de lijnen. Bilal Basaçikoglu was direct na rust al ingevallen en Samuel Armenteros maakte na een uur zijn entree. Heracles trok naar voren, maar liep in het mes. Sparta maakte via Lennart Thy in de 69ste minuut de 0-2. De spits rondde simpel af na een tikje breed van Namli, die erg rustig bleef in kansrijke positie.

Na die dreun moest Heracles toch echt gaan hopen op gunstige ontwikkelingen op de andere velden. Met de moed der wanhoop viel de thuisploeg aan, maar het was niet genoeg. Sterker, de schade werd nog groter. Mario Engels zorgde in de 79ste minuut voor de 0-3. Terwijl de stemming op de tribunes al tot een dieptepunt was gedaald, zorgde Sinan Bakis in de 84ste minuut nog voor de 1-3. Daar bleef het bij, waardoor het seizoen nog niet ten einde is voor Heracles. De Heraclieden moeten in de nacompetitie nog vol aan de bak om voor lijfsbehoud te zorgen. In de play-offs wacht Excelsior.

Heracles Almelo Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

N.E.C.
N.E.C.
0 - 1
Fortuna Sittard

In Nijmegen hoopte Fortuna Sittard de laatste stap naar lijfsbehoud te zetten. De Limburgers wisten dat ze bij een zege sowieso veilig waren, mede doordat concurrenten Sparta Rotterdam en Heracles Almelo tegen elkaar speelden. NEC nam het initiatief en Fortuna profiteerde in de dertiende minuut al van de ruimtes die de thuisploeg toestond. Uit een geweldige counter maakte Zian Flemming de 0-1. Na een soort hakje van aangever Paul Gladon schoot de aanvallende middenvelder de bal binnen. Bij het juichen wees hij op de naam Seuntjens achter op het shirt van zijn ploeggenoot Mats, als blijk van steun voor diens broer Ralf bij wie een tumor is ontdekt.

Bij het verdedigen van de voorsprong kroop Fortuna een aantal keer door het oog van de naald. Zo miste Jonathan Okita na ruim een uur een enorme kans door van dichtbij over te schieten. Het zat Fortuna mee op de middag van de waarheid. De goal van Flemming bleek genoeg voor de overwinning. De matchwinner is goud waard gebleken in de degradatiestrijd. Flemming scoorde dit kalenderjaar negen keer in de Eredivisie. Niemand scoorde in 2022 vaker in de competitie dan de redder van Fortuna. De ex-Ajacied onderstreepte die status door de bal in de absolute slotfase nog vlak voor de lijn weg te koppen.