Zeneli zorgt voor opluchting bij winnend Heerenveen

SC Heerenveen weet weer wat winnen is. Na één punt uit de laatste drie wedstrijden rekende het team van Jan Olde Riekerink zaterdag, aan de hand genomen door Arber Zeneli, in een vermakelijk duel af met Fortuna Sittard.

sc Heerenveen
3 - 1
Fortuna Sittard

Heerenveen kan de drie punten niet alleen in sportief opzicht goed gebruiken. De onrust die momenteel heerst binnen de club zorgt voor verdeeldheid en succes binnen de lijnen zal helpen om de gemoederen weer even te laten bedaren.

Fortuna baarde tot nu toe vooral opzien in eigen huis, maar liet zich ook op vreemde bodem niet snel aan de kant zetten. Zaterdag verscholen de Limburgers zich evenmin en waren ze in de openingsfase al gevaarlijk. Branislav Ninaj kopte op doel na een vrije trap van Mark Diemers, maar zag Warner Hahn naar de goede hoek duiken. Aan de overkant combineerden Mitchell van Bergen en Michel Vlap zich een weg naar het doel, maar eindigde het schot in niets.

Na kansen over en weer, voor Lazaros Lamprou enerzijds en Zeneli aan de overkant, was het net voor rust raak in het Abe Lenstra Stadion. Na een hoekschop van Yuki Kobayashi kopte Daniël Høegh in en verlengde Wessel Dammers de bal ongewild tot in het doel (1-0). Heerenveen kreeg zo toch nog een voorsprong in handen en vergrootte vroeg in de tweede helft. Zeneli ging naar de grond, kreeg een strafschop en benutte die zelf (2-0).

Fortuna schrok wakker na de tweede Friese goal en deed meteen wat terug. De ploeg van René Eijer scoort na PSV (46 doelpunten) en Ajax (40) dit seizoen het vaakst in de competitie en bewees ook nu weer doeltreffend te zijn. Lamprou, die in de eerste helft tweemaal op avontuur ging maar daar geen resultaat mee behaalde, snelde weg over de linkerflank en liftte de bal vervolgens over doelman Hahn heen voor de aansluitingstreffer.

De levendige wedstrijd in Heerenveen werd uiteindelijk in het slot gegooid door Pelle van Amersfoort. Zeneli was wederom een plaag voor de defensie van Fortuna Sittard en loste een schot waar Alexei Koselev maar een half antwoord op had. In de rebound was Van Amersfoort er snel bij om de bal over de lijn te tikken. Dat deed hij wel in buitenspelpositie, iets waar de VAR niet op aansloeg. Voor rust kende hij de thuisclub juist geen strafschop toe, waar dat wel gepast was geweest. Heerenveen zal er niet om malen: de ploeg boekt de eerste thuiszege van het seizoen en vijzelt de moraal wat op.