Zeldzame prestatie Feyenoord: van start tot finish aan kop

Reacties

Feyenoord kroonde zich zondag na achttien jaar weer tot kampioen van Nederland. Acht cijfers over de jaargang waarin de Rotterdammers een succesvolle greep naar de macht deden.

Zeldzame prestatie Feyenoord: van start tot finish aan kop

• Feyenoord verzamelde 82 punten, waarmee de Rotterdammers het twee punten beter doen dan in 1998/99, het jaar van de vorige landstitel. In de afgelopen tien seizoenen finishten maar drie kampioenen op méér punten dan Feyenoord: FC Twente (2009/10, 86 punten), PSV (2014/15, 88 punten) en PSV (2015/16, 84 punten).

Eric Botteghin is de enige Feyenoorder die dit Eredivisie-seizoen geen minuut miste. De Braziliaanse verdediger stond 3.060 minuten op het veld. Brad Jones (2.880 minuten) en Jens Toornstra (2.799 minuten) completeren de topdrie.

Van start tot en met finish stond Feyenoord op kop. De Rotterdammers pakten dankzij een 0-5 zege op FC Groningen meteen de eerste plaats en hoefden die positie na geen enkele speelronde af te staan. De laatste club die iets dergelijks presteerde, was Ajax in 1997/98.

• Nicolai Jørgensen is dit seizoen met afstand de meest waardevolle speler van Feyenoord. De Deense aanvaller maakte 21 treffers en verzorgde elf assists, waarmee hij een rechtstreeks aandeel had in liefst 32 doelpunten. Jens Toornstra leverde een directe bijdrage aan 23 goals en Eljero Elia was rechtstreeks betrokken bij zeventien treffers.

• Feyenoord hield dit Eredivisie-seizoen zeventien keer de nul, het vaakst van alle teams. PSV (zestien clean sheets) en Ajax (vijftien keer geen tegendoelpunt) maken het podium vol.

• Met name bij dodespelmomenten verdedigde Feyenoord scherp. De Rotterdammers kregen slechts vier treffers om de oren bij standaardsituaties, verreweg het minst van alle Eredivisie-clubs.

• Zestien Eredivisie-clubs incasseerden dit seizoen minimaal één rode kaart. Feyenoord en PSV zijn de witte raven met nul van het veld gestuurde spelers.

• Karim El Ahmadi kreeg dit seizoen de meeste gele kaarten bij Feyenoord: acht. Jan-Arie van der Heijden werd zeven keer op de bon geslingerd en Tonny Vilhena zag vijfmaal geel.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.