Zegereeks Oranje op het spel in duel met Moldavië

Voetbal International blikt vooruit op het derde EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal. Vrijdagavond staat Oranje om 20.30 uur in Chisinau tegenover Moldavië.

Zegereeks Oranje op het spel in duel met Moldavië


MOLDAVIËKlassering op FIFA-ranglijst 80ste plaatsMoldavië speelde op 2 juli 1991 zijn eerste interland tegen Georgië (4-2 nederlaag). Aansprekende resultaten boekte de huidige nummer tachtig van de FIFA-ranking sindsdien zelden. Hoogtepunten waren tot voor kort de overwinningen op Wales (3-2) en Georgië (1-0) tijdens de kwalificatiereeks voor het EK 1996. En ruim een jaar geleden hield Moldavië Griekenland op 1-1. Wat opvalt is dat de nationale ploeg zelden met ruime cijfers verliest. De meeste duels eindigen in een nederlaag met één of twee treffers verschil.

Opvallend De 2-0 zege op Finland van 3 september is in Moldavië groots gevierd. De laatste competitieve zege dateerde immers van november 2007 toen Hongarije werd verslagen. De zegeloze periode kostte de Rus Igor Dobrovolski in januari zijn baan. De koerswijziging onder de nieuwe bondscoach Gavril Balint heeft direct tot succes geleid. De 47-jarige Roemeen begon in maart met een vriendschappelijke zege op Kazachstan (1-0) en schreef dus geschiedenis door Finland te kloppen. Insiders beweren dat de communicatie naar de spelers toe flink verbeterd is. Meest ervaren international Vadim Boret (34 interlands)Productiefste international Viorel Frunza (6 doelpunten)

NEDERLANDKlassering op FIFA-ranglijst 2de plaatsHet Nederlands elftal begint in Chisinau aan zijn elfde kwalificatiewedstrijd onder bondscoach Bert van Marwijk. In de tien vorige kwalificatieduels (acht voor het WK 2010 en twee voor het EK 2012) leed Oranje nog nooit puntenverlies. Geen enkele andere keuzeheer in de historie van onze nationale ploeg kende zo'n formidabele balans na de eerste tien interlands in een kwalificatiecampagne. Oranje hield in zeven van die tien kwalificatieduels zijn doel schoon en incasseerde in totaal maar drie doelpunten.

Opvallend Oranje verloor zijn laatste twee EK-kwalificatieduels op Oost-Europese bodem. Op 13 oktober 2007 leed de ploeg van toenmalig bondscoach Van Basten in Constanta een 1-0 nederlaag tegen Roemenië en ruim een maand later - om precies te zijn op 21 november - stapte Oranje met een 2-1 nederlaag van het veld op bezoek bij Wit-Rusland. Als we kijken naar de laatste zeventien kwalificatiewedstrijden die Nederland op vreemde bodem speelde, dan zegevierde de ploeg liefst dertien keer. In zestien van die zeventien duels wist Oranje bovendien telkens te scoren.

Meest ervaren internationalRafael van der Vaart (85 interlands)Productiefste international Ruud van Nistelrooy (34 goals)

Het Nederlands elftal kwam twee keer eerder uit tegen Moldavië. Dat gebeurde in de kwalificatiereeks voor het EK 2004 in Portugal. Op 2 april 2003 won Oranje de uitwedstrijd in Tiraspol met 2-1. Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel maakten toen een vroege 1-0 achterstand ongedaan. Op 11 oktober van dit jaar volgde de return op vaderlandse bodem. Dat duel resulteerde in een ruime overwinning voor Oranje: 5-0 door treffers van Patrick Kluivert, Wesley Sneijder, Pierre van Hooijdonk, Rafael Van der Vaart en Arjen Robben. (Ramon Min) <br /><br /> <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's