Youssoufa Moukoko: twaalfjarige sensatie van Dortmund

Reacties

De topschutterslijst van de Bundesliga West voor B-junioren is om verschillende redenen intrigerend. De nummer drie op de lijst is een vijftienjarige spits van Bayer Leverkusen die in vijf duels vijf keer wist te scoren. De nummer twee is een zestienjarige aanvaller van Schalke 04 die zeven doelpunten maakte in zes competitiewedstrijden.

Youssoufa Moukoko: twaalfjarige sensatie van Dortmund

Helemaal bovenaan staat de spits van Borussia Dortmund. Youssoufa Moukoko maakte het overweldigende aantal van zestien goals in slechts zeven duels. Net zoveel als het totaal van de topscorer van het afgelopen seizoen.

En nu komt het intrigerende element in het verhaal: Youssoufa Moukoko is twaalf jaar. Althans, zo staat dat in zijn paspoort. Borussia Dortmund Onder-17 heerst in de competitie dankzij de scoringsdrift van een twaalfjarig ventje. Moukoko is dan ook een begrip in het Duitse jeugdvoetbal. Vorig seizoen scoorde de in Kameroen geboren aanvaller 33 keer in de vijftien wedstrijden die hij meedeed met de Onder-15 van de BVB. Vlak nadat hij met zijn vader in 2014 was overgekomen, belandde hij in de jeugdopleiding van Sankt Pauli. Als elfjarige scoorde hij 21 keer in twaalf wedstrijden voor de Hamburgse Tweededivisionist.

De karrenvracht aan doelpunten heeft uiteraard geleid tot speculaties over de leeftijd van Moukoko. Wat niet meehelpt: de aanvaller ziet er veel ouder uit dan de twaalf jaar die hem wordt gegeven en heeft de fysieke kenmerken van een achttienjarige. Zijn vader Joseph voelde zich wel al genoodzaakt te reageren op alle berichten. Hij vertelde dat hij zijn zoon direct na zijn geboorte heeft aangegeven bij het Duitse consulaat in Yaoundé. 'Wij hebben daar een authentiek Duits geboortebewijs gekregen', aldus zijn vader. 'Bovendien kan hij niet ouder zijn, omdat zijn moeder 28 jaar oud is.'

Wantrouwen
Zowel Borussia Dortmund als de Duitse voetbalbond heeft inmiddels kenbaar gemaakt dat er niet is gerommeld met het geboortecertificaat van de twaalfjarige goalgetter. Toch zijn er mensen die wantrouwen blijven houden en pleiten voor een gebits- en botonderzoek om alle twijfels definitief weg te nemen. Het probleem is alleen dat de vader van Moukoko daar geen voorstander van is.

Intussen mag de twaalfjarige sensatie van Borussia Dortmund zich sinds 13 september ook Duits international noemen. In het Lindenstadion Hippach won Duitsland Onder-16 voor 352 toeschouwers met 1-2 van Oostenrijk Onder-16. Matchwinner met twee treffers: Youssoufa Moukoko.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.