Xavi tot tranen toe geroerd bij eerbetoon en afscheid

Reacties

Hoewel de Champions League-finale van zaterdag tegen Juventus de kroon op zijn Barcelona-loopbaan moet worden, heeft zijn club met een afscheidsbijeenkomst als eerbetoon alvast afscheid genomen van Xavi. Na dit seizoen zwaait de middenvelder af in Camp Nou en verkast hij naar Al-Sadd in Qatar.

Xavi tot tranen toe geroerd bij eerbetoon en afscheid

De 35-jarige Xavi staat momenteel op 766 officiële duels namens de Catalaanse grootmacht en scoorde daarin 85 keer. De bijeenkomst van woensdag stond geheel in het teken van zijn nakende afscheid.

Xavi hield het daarbij zelf niet droog toen zijn ploeggenoot Andrés Iniesta het woord nam. 'Dank je wel, voor al die jaren', richtte zijn kompaan zich tot hem. 'Voor al die gesprekken, voor al het mooie voetbal en al die andere mooie dingen. Dank voor je advies, dat je een voorbeeld was en de manier waarop je jezelf altijd ondergeschikt hebt gemaakt aan de groep. We kunnen het ons niet voorstellen dat we volgend seizoen zonder jou verder moeten, maar de mensen in jouw naaste omgeving weten dat je ooit terug zult keren bij de club.'

Zelf kwam Xavi ook aan het woord. Hij bevestigde onder meer dat zijn vrouw zwanger is. 'Ik hoop dat dit geen afscheid is, maar meer tot ziens. Ik wil alles en iedereen bij Barcelona bedanken', aldus de middenvelder, die zich ook richtte tot twee coaches die inmiddels niet meer leven. 'Coach, waar u ook bent, ik zal u nooit genoeg kunnen bedanken voor alles wat u voor me heeft gedaan', doelde hij op de in februari 2014 overleden Luis Aragonés, die als bondscoach met Xavi als centrale man aan de basis van het Spaanse Tiqui-taca-voetbal stond. Dat leverde in 2008 en 2012 de Europese titel en in 2010 de wereldtitel op.

Xavi sprak ook over de eveneens overleden Tito Vilanova, die van 2007 tot en met 2012 assistent was bij Barcelona, waarna hij zelf hoofdcoach werd. In april 2014 overleed hij aan de gevolgen van keelkanker. 'Hij is mijn voetbalvader en ik draag hem voor altijd mee in mijn hart.'

Ook voor Louis van Gaal, die Xavi bij Barcelona zeventien jaar geleden liet debuteren, was een rol weggelegd. De Nederlander had een boodschap voor Xavi in het filmpje dat voor het eerbetoon werd gemaakt. 'Xavi, je bent niet slecht... Je bent zelfs heel erg goed', zo zorgde Van Gaal voor een lach in de zaal.

Bekijk hier het fraaie filmpje:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.