Worstelend Groningen pakt punt tegen solide NEC

FC Groningen en NEC hebben vrijdagavond de negentiende speelronde van de Eredivisie geopend met een teleurstellend gelijkspel (0-0). Beide ploegen schieten met het behaalde punt niet veel op.

In de koude Euroborg hoopte de thuisploeg zich te revancheren van de 1-4 nederlaag van vorige week tegen FC Utrecht. In de eerste helft slaagde de ploeg van Erwin van de Looi daar geenszins in. Van FC Groningen werd in aanvallende zin niets vernomen, de gastheren schoten zelfs niet één keer op doel en zochten daarom halverwege de kleedkamer op onder begeleiding van een licht fluitconcert.

NEC was voor rust wel drie keer gevaarlijk geweest. Doelman Sergio Padt redde bij een fraaie inzet van Navarone Foor (een volley met binnenkant voet) en een schot van Anthony Limbombe in de korte hoek. Bij een snoeihard schot van Janio Bikel was Padt kansloos, maar zag de doelman tot zijn eigen opluchting dat de inzet tegen de paal uiteenspatte.

In de tweede helft was het spel van beide ploegen niet veel beter dan voor rust. Invaller Oussama Idrissi, hij verving de geblesseerd afgehaakte Albert Rusnák bij Groningen, was de eerste die aan een goal mocht ruiken. NEC-doelman Brad Jones tikte zijn schot over het doel. Naarmate het eindsignaal naderde bleven beide ploegen slordig en werd er ondanks een kopkans voor Michael de Leeuw niet meer gescoord. Een slotoffensief van Groningen, met onder meer een fraaie stift van De Leeuw, bood ook geen soelaas en een enorme kans voor Limbombe aan de andere kant evenmin.

NEC, dat met nieuwkomer Dario Dumic in de achterhoede en de gewilde spits Christian Santos startte, komt door het gelijkspel in punten gelijk met rivaal en nummer vier Vitesse. Met 31 punten heeft de uitstekend presterende ploeg van Ernest Faber nu al meer punten dan in het vorige Eredivisie-seizoen (2013/14, dertig punten). Die goede prestaties zijn onder meer gestoeld op een hechte defensie. De promovendus hield al voor de achtste keer (!) dit Eredivisie-seizoen de nul.

Groningen voorkwam weliswaar een derde nederlaag op rij, maar is nog steeds negende. Bovendien wachten er nu twee uitduels, met Willem II en PEC Zwolle. Ook na het laatste fluitsignaal liet het thuispubliek zijn onvrede blijken over het optreden van de noorderlingen.