Wordt het angstgegner Portugal? Oranje in afwachting van EK-loting

Reacties

Het Nederlands elftal is in afwachting van zijn eerste loting voor een EK- of WK-eindronde sinds december 2013. Zaterdag wordt vanaf 18.00 uur tijdens de ceremonie in Boekarest iets meer duidelijk over de poule-indeling op EURO 2020.

Wordt het angstgegner Portugal? Oranje in afwachting van EK-loting
© Pro Shots

Zoals bekend is de groep van Oranje pas eind maart compleet, wanneer de play-offs in de Nations League achter de rug zijn. Aan de andere kant weet het Nederlands elftal nu al dat het komende zomer aantreedt tegen Oekraïne, een van de groepshoofden. Tevens staat het vast dat Oranje al zijn pouleduels in de Johan Cruijff Arena mag afwerken. Bij een groepswinst speelt Nederland zijn achtste finale in Boedapest, bij een tweede plaats maakt Oranje in de strijd om een kwartfinaleplek zijn opwachting op Wembley.

Zaterdagavond wordt aangaande het Nederlands elftal slechts één extra zaak helder: de opponent uit Pot 3. Dat wordt Portugal, Turkije, Oostenrijk, Zweden of Tsjechië. Als Oranje aan Portugal wordt gekoppeld, krijgt het de kans om revanche te nemen voor de verloren Nations League-finale van 2019. De Zuid-Europeanen zijn historisch gezien toch al een angstgegner van Oranje. In de veertien ontmoetingen trok Nederland twee keer aan het langste eind en triomfeerde Portugal acht keer.

Denemarken, een ander Pot 3-land, belandt in de poule van België en Rusland. Van deze groep is 75 procent van de bezetting dus al bekend. Finland of Wales zal deze poule completeren.

Vanuit Pot 4 zijn er voor Oranje vijf mogelijke tegenstanders. Als Roemenië via de barrages een EK-ticket grijpt, is het Karpatenland automatisch een opponent van de ploeg van Ronald Koeman. Falen de Roemenen, dan stuit Nederland op de winnaar van de play-off met Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo en Wit-Rusland, landen die nimmer acte de presence gaven op het EK.

VI Legt Uit: alles over de absurde EK-loting

Het feit dat al zoveel vaststaat en andere zaken juist pas laat duidelijk worden heeft te maken met drie zaken: het Nations League-aspect, het unieke karakter van een toernooi met speelsteden uit twaalf landen (met het toegekende thuisvoordeel) en het feit dat enkele landen van elkaar worden gescheiden vanwege politieke spanningen, zoals Rusland en Oekraïne.

Na de eerste ronde van het EK vallen alleen de zes hekkensluiters en de twee slechtste nummers drie af. De eindronde begint op vrijdag 12 juni met een wedstrijd van Italië tegen een nog onbekend land en eindigt precies een maand later met de finale op Wembley.

Poule-indeling loting EURO 2020:

Groep A Groep B Groep C
Italië België Oekraïne
Rusland Nederland
Denemarken
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Duitsland

Potindeling loting EURO 2020:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Italië Frankrijk Portugal Wales
België Polen Turkije Finland
Engeland Zwitserland Denemarken -
Duitsland Kroatië Oostenrijk -
Spanje Nederland Zweden -
Oekraïne Rusland Tsjechië -
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.