Wonder van Piraeus blijft uit: Kroatië grijpt WK-ticket

Kroatië heeft zich zondagavond zonder al te veel moeite gekwalificeerd voor het WK. De Kroaten kwamen geen moment in de problemen in de return van de play-offs tegen Griekenland: 0-0.

Kroatië zette donderdag al een enorme stap richting het eindtoernooi in Rusland. Griekenland kwam er met een 4-1 nederlaag nog relatief goed vanaf en mocht stiekem nog een beetje hopen op een wonder. Met de teruggekeerde Kostas Manolas - de AS Roma-verdediger miste het heenduel door een schorsing van de FIFA - in de gelederen kwam de Europees kampioen van 2004 defensief beter voor de dag, maar aanvallend was de thuisploeg onmachtig.

Bij Kroatië lag de kracht juist wel in de aanval. Met internationale topspelers als Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic en Mario Mandzukic ging de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic ook in Piraeus op zoek naar doelpunten. Perisic was er vijf minuten voor rust het dichtst bij. De Internazionale-aanvaller pegelde de bal van afstand richting de bovenhoek, maar raakte de paal.

De Grieken waren bij tijd en wijle drukker met protesteren bij het team van scheidsrechter Björn Kuipers dan met het opzetten van een fatsoenlijke aanval. De laatste hoop op een mirakel sijpelde dan ook langzaam weg. Illustratief voor de onmacht van de Griekse aanval was dat pas in de 86ste minuut het eerste schot op doel werd geleverd, maar daar kende doelman Danijel Subasic geen problemen mee.

Kroatië plaatste zich daarom zeer eenvoudig voor het WK 2018. De Kroaten zijn als 28ste land zeker van het toernooi in Rusland. Italië, Zweden, Ierland en Denemarken maken maandag en dinsdag uit welke andere twee landen uit Europa komende zomer naar het oosten afreizen. De laatste twee tickets worden verdeeld bij de intercontinentale play-offs: Australië - Honduras en Nieuw-Zeeland - Peru.