Woedend Heerenveen na drie rode kaarten onderuit bij NAC

Het laatste Avondje NAC van dit kalenderjaar heeft een duel vol verhalen opgeleverd. SC Heerenveen speelde in Breda de gehele tweede helft met negen man en kon een 1-2 voorsprong mede daardoor niet verdedigen. Voor NAC betekent dit de vierde zege van het seizoen en de tweede thuiszege op rij.

NAC Breda
NAC Breda
4 - 2
sc Heerenveen

Het duel in het Rat Verlegh Stadion stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis, met de 27-jarige Joey Kooij (vrijdag nog de arbiter bij VVV-Venlo - PEC Zwolle) als VAR. Het duo kreeg een hoofdrol in de wedstrijd, die leuk begon. NAC kwam al in de zesde minuut op voorsprong: Mitchell te Vrede stond helemaal vrij en tikte een goede voorzet van Greg Leigh beheerst binnen.

Heerenveen antwoordde snel. Vijf minuten na de openingstreffer bracht Ben Rienstra uit een hoekschop de gelijkmaker op het scorebord. Bij dit doelpunt was er een opvallende rol voor NAC-verdediger Pele van Anholt, die zijn keeper Benjamin van Leer in de weg zat en zo voorkwam dat hij de inzet van Rienstra kon keren.

Rienstra bleef niet lang in de jubelstemming. Drie minuten na zijn goal werd de middenvelder van het veld gestuurd, nadat hij bij een mislukte ingreep op de enkel van Te Vrede terecht was gekomen. Kamphuis nam zijn tijd om de beelden te bestuderen en oordeelde dat hij een directe rode kaart moest geven. Het onbegrip bij Rienstra en zijn mopperende medespelers was groot.

Met een man meer was NAC de bovenliggende partij. Toch kwam Heerenveen op voorsprong. Lucas Woudenberg speelde de bal opzij naar Mitchell van Bergen, die verwoestend uithaalde. NAC moest zo in de achtervolging en kwam kort voor rust zelfs tegen negen man te staan, na een directe rode kaart voor Yuki Kobayashi. Uit de videobeelden, waar Kamphuis niet naar gekeken had, bleek echter dat de Japanner tegenstander Mounir El Allouchi helemaal niet had geraakt.

NAC mocht niet mopperen over het optreden van de arbitrage. Nog voor het rustsignaal ontsnapte aanvaller Giovanni Korte aan rood, toen hij op de voet van Heerenveen-keeper Warner Hahn ging staan. De VAR-beelden brachten Kamphuis ook niet op andere gedachten. NAC kon daardoor in de tweede helft met twee man meer op zoek gaan naar de gelijkmaker. Robert Mühren werd als invaller binnen de lijnen gebracht en kopte kort na zijn entree voorlangs, voordat Hahn redding bracht bij een schot van Arno Verschueren.

Elf minuten na rust kwam Heerenveen er opeens gevaarlijk uit. Michel Vlap leek op weg naar de 1-3, maar ging na een duel met Menno Koch naar de grond en schreeuwde om een penalty. Die kreeg hij niet: Kamphuis oordeelde dat Koch keurig de bal had gespeeld. In de tegenaanval die volgde schoot Te Vrede op aangeven van Leigh de 2-2 binnen. Heerenveen-coach Jan Olde Riekerink was woedend en werd met rood naar de tribune gestuurd.

NAC ging met de steun van het luidruchtige publiek op zoek naar meer en Te Vrede kwam erg dicht bij zijn hattrick. Het schot van de spits werd echter geweldig gepakt door Hahn. Dit bleek uitstel van executie te zijn voor Heerenveen, want niet veel later maakte Mikhail Rosheuvel er alsnog 3-2 van. De aanvaller was sneller dan bewaker Kik Pierie en schoot verwoestend raak.

Heerenveen had niet de kracht om zich nog terug in de wedstrijd te vechten. NAC bleef de negen bezoekers onder druk zetten en een kwartier voor tijd maakte na Te Vrede ook Rosheuvel zijn tweede van de avond. Met de overwinning doet NAC erg goede zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Mitchell van der Gaag heeft nu evenveel punten als PEC Zwolle en FC Groningen.