WK-terugblik: Robben op stoom tegen Slowakije

Het kalenderjaar nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar 2010. Vandaag de duels van Oranje tijdens de knock-out-fase op het WK.

WK-terugblik: Robben op stoom tegen Slowakije


Het lijkt een godsgeschenk: het nietige Slowakije, nummer 34 van de wereldranglijst, als opponent in de knock-outfase van een WK-eindronde. Zeker als bekend wordt dat Arjen Robben zich opmaakt voor zijn eerste basisplaats in Zuid-Afrika. Heel Nederland hoopt én verwacht dat Oranje afrekent met de Slowaken en breekt met het matige spel uit de groepsfase.

De verwachtingen worden maar ten dele ingelost. Robben toont al na een kwartier spelen zijn klasse door op 'Overmars-achtige-wijze' voor de 1-0 te zorgen, maar in plaats van door te drukken leunt Oranje rustig achterover. Deze passieve houding dreigt fataal te worden, ware het niet dat Maarten Stekelenburg aantoont van wereldklasse te zijn en op cruciale momenten inzetten van Robbert Vittek en Miroslav Stoch uit het doel ranselt.

Als Wesley Sneijder op aangeven van Dirk Kuijt voor verdubbeling van de score zorgt is de buit binnen, al wordt Stekelenburg kort voor tijd nog vanaf de strafschopstip gepasseerd door Vittek. In de kwartfinale wacht Brazilië, in de ogen van velen de eerste échte test. (Tom Wildvank)

Uitgesproken:Maarten Stekelenburg: 'Op zulke momenten moet ik er als doelman staan, gelukkig was dat het geval.' <br /><br /> Durban, 28 juni 2010Nederland-Slowakije 2-118. Robben 1-0, 84. Sneijder 2-0, 90. Vittek (pen.) 2-1; scheidsrechter: Undiano Mallenco (Spa); 61.962 toesch.; gele kaarten: Robben, Stekelenburg (Nederland), Skrtel, Kucka, Kopúnek (Slowakije).Nederland Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst; Robben (71. Elia), Van Bommel, Sneijder (89. Afellay), De Jong, Kuijt; Van Persie (80. Huntelaar).Slowakije Mucha; Pekarík, Durica, Skrtel, Zabavník (88. Jakubko); Weiss, Kucka, Hamsik (87. Sapara), Stoch; Vittek, Jendrisek (71. Kopúnek).

Bekijk hier al onze video's