WK-gastheer Zuid-Afrika speelt kwalificatie

  Zuid-Afrika mag dan gastheer zijn van het WK van 2010, Bafana Bafana moet wél deelnemen aan de kwalificatieronde voor het toernooi. Toch zijn de Zuid-Afrikanen verzekerd van deelname.

WK-gastheer Zuid-Afrika speelt kwalificatie

Dat Zuid-Afrika in actie moet komen tijdens kwalificatieduels heeft alles te maken met het toernooi om de Afrika Cup. Omdat in januari 2010 ook een eindronde van de Africa Nations Cup op het programma staat, is besloten de kwalificatieronden voor beide toernooien aan elkaar te koppelen. Ook Afrika Cup-gastheer Angola neemt deel aan deze voorronden.

Voor beide competities hebben zich 53 landen aangemeld. De kwalificatie is in drie etappes verdeeld. Eerste zullen de nummers 44 tot en met 53 van het continent (volgens de FIFA-ranglijst) via beslissingsduels uitmaken welke vijf van hen deelnemen aan de tweede ronde.

In die tweede fase komen 48 landen in actie. Zij worden verdeeld over twaalf groepen van vier spelen voor twintig tickets naar de derde ronde. De groepswinnaars en de acht beste nummers twee kwalificeren zich. De derde ronde bestaat uit vijf poules van vier landen. De groepswinnaars plaatsen zich voor het WK in Zuid-Afrika, terwijl de nummers 1, 2 en 3 zich verzekeren van een deelnamebewijs aan de eindronde van de Afrika Cup in Angola.

Mocht Zuid-Afrika als groepswinnaar eindigen, dan zal de nummer twee van de poule waarin de Zuid-Afrikanen uitkomen zich plaatsen voor het WK.    

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen