WK-duels met Oranje vormen uitersten in carrière Del Bosque

Reacties

Vicente del Bosque zit zondag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland voor de honderdste keer op de bank als bondscoach van Spanje. Exact een jaar na dato riep de 64-jarige keuzeheer de 5-1 nederlaag op het WK tegen het Nederlands elftal nog maar eens in herinnering.

WK-duels met Oranje vormen uitersten in carrière Del Bosque

In aanloop naar het duel in Borisov werd Del Bosque vanwege zijn naderende jubileum door de Spaanse pers gevraagd terug te blikken op zijn periode bij de Spaanse bond, waar hij al sinds 2008 in dienst is. 'Het is een lange reis geweest met alles erop en eraan. We werden kampioen van de wereld en Europa, maar hadden het lastig in Brazilië.'

Een jaar geleden onttroonde Oranje mede dankzij prachtige treffers van Robin van Persie en Arjen Robben de wereldkampioen tijdens een herhaling van de WK-finale van vier jaar eerder. Niet geheel toevallig bestempelde Del Bosque die twee memorabele confrontaties als het hoogte- en het dieptepunt van zijn loopbaan als bondscoach.

De 5-1 overwinning van Oranje in Salvador betekende revanche voor de verloren WK-finale van 2010, toen Vicente del Bosque Spanje naar de eerste wereldtitel leidde.
De 5-1 overwinning van Oranje in Salvador betekende revanche voor de verloren WK-finale van 2010, toen Vicente del Bosque Spanje naar de eerste wereldtitel leidde.

Hoewel Spanje daardoor roemloos werd uitgeschakeld in de groepsfase van het WK in Brazilië en belangrijke spelers als Xavi en Xabi Alonso daarna afscheid namen, vindt Del Bosque dat het Spaanse voetbal zich nog altijd  in 'een buitengewoon bijzondere periode' bevindt. De Europese successen van Barcelona (Champions League) en Sevilla (Europa League) zijn daarvan het tastbare bewijs.

Casillas
Iker Casillas maakte Del Bosque van zijn eerste tot zijn 99ste wedstrijd van dichtbij mee. De 34-jarige doelman nadert een mijlpaal als hij ook in de honderste wedstrijd van Del Bosque onder de lat staat. Met 161 interlands is de sluitpost van Real Madrid nog maar zes caps verwijderd van het Europese record. Dat is nu nog in handen van Vitalijs Astafjevs, die 167 keer voor de nationale ploeg van Letland uitkwam.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.