Winnend Zwolle pakt kop in zesde periode

Kampioen De Graafschap ging onderuit bij Go Ahead Eagles. FC Zwolle won van Fortuna Sittard en deed goede zaken in de strijd om de zesde periodetitel omdat RBC en FC Den Bosch tegen nederlagen opliepen.

Go Ahead Eagles-De Graafschap 3-1
Go Ahead maakte een einde aan de lange ongeslagen reeks van De Graafschap, dat aantrad met een veredeld B-elftal. De kersverse kampioen had 21 duels niet verloren sinds de 4-2 nederlaag bij TOP Oss op 27 oktober. In Deventer zorgde Berry Powel nog wel voor een voorsprong, maar Marko Parnela, Reza Ghoochannejhad en Sjoerd Ars bogen die 0-1 om in een 3-1 voorsprong. Parnela maakte gelijk uit een vrije trap, Ghoochannejhad counterde naar de 2-1 en Ars volleerde de 3-1 tegen de touwen

TOP Oss-RBC Roosendaal 2-0
Rik van de Langenberg en Alexander Prent zorgden ervoor dat ook RBC tegen een nederlaag aanliep in Oss. Van de Langenberg zette TOP op een verdiende voorsprong, waarna zijn vervanger (Prent) in de 87ste minuut de wedstrijd besliste via een counter.

FC Eindhoven-VVV-Venlo 0-5
VVV had geen enkel probleem met Eindhoven. Al na zes minuten tikte Dirk-Jan Derksen de eerste goal op het scorebord op aangeven van Rachid Ofrany. Na een half uur was het duel beslist. Karim Soltani prikte de 0-2 in de hoek na een solo-actie, Willem Janssen bleek handiger dan zijn tegenstander en klopte doelman Dennis Duinslaeger: 0-3. Halverwege de tweede helft scoorde Soltani nog tweemaal, waarvan de laatste met een knappe volley.

Stormvogels Telstar-FC Den Bosch 3-1
Den Bosch zakte twee plaatsen door het verlies in Velsen. Jan Bruin leidde de nederlaag in met een rake kopbal. Richmond Bossman zorgde in blessuretijd van de eerste helft via de twee palen voor de 2-0. FC Den Bosch kwam nog sterk terug. Glynor Plet tekende voor de aansluitingstreffer en niet veel later had Robbie Haemhouts de kans op de gelijkmaker, maar hij faalde. Raymond Fafiani besliste met een rake vrije trap de wedstrijd.

FC Volendam-Haarlem 3-1
Volendam klom naar de derde plaats door de winst op Haarlem. Yannick de Wit, Bernard Hofstede en Jack Tuyp maakten de doelpunten. De Wit scoorde na geklungel in de Haarlem-defensie, Hofstede maakte een fraaie goal met een solo-actie en Tuyp prikte de bal in het doel na een assist van Yoeri Petrov. Pas in de slotfase deed het zwakke Haarlem iets terug via Arnoud van Toor.

FC Omniworld-FC Dordrecht 2-5
Omniworld en Dordrecht zorgden voor spektakel. De goals volgden in rap tempo, waaronder een paar fraaie. Zo schoot Sander Duits direct een hoekschop achter doelman Frank Kooiman (1-1) en krulde Adnan Alisic vanaf de rand van de zestien de 1-2 in de kruising. Eddy Putter, Ibad Muhamadu, Moussa Kalisse en Frank Kooiman forceerden na rust de beslissing. Putter benutte een rebound, Kooiman stopte een strafschop van Erkun Çakir, Kalisse verzorgde de assist voor de 2-4 van Muhamadu en Muhamadu legde klaar voor de 2-5 van Kalisse.

FC Zwolle-Fortuna Sittard 1-0
Door de nederlagen van De Graafschap en Den Bosch was de Zwolse zege op concurrent Fortuna zeer welkom. De winst was verdiend, want de mannen van Jan Everse heersten met name in de eerste helft, maar vergaten na rust de partij vroegtijdig te beslissen. Petri Oravainen tekende voor de belangrijke treffer. Hij kreeg de bal in zijn voeten na een redding van doelman Arjan Christianen en lobde vervolgens over de keeper. In de slotfase kreeg Mels van Driel nog rood vanwege het neerhalen van de doorgebroken Tjeerd Korf en raakte Fortuna's Jürgen Heinrichs nog de paal. Zwolle is nu koploper in de zesde periode.

Cambuur Leeuwarden-AGOVV Apeldoorn 1-1
Jeroen Ketting had de kans de partij te beslissen, maar hij faalde in de 58ste minuut vanaf elf meter. Hij mikte naast het doel. Op dat moment stond de 1-1 al op het bord na doelpunten van Ruud ter Heide (kopbal) en Berry Hoogeveen (volley).

FC Emmen-BV Veendam 4-0
De rode kaart die Angelo Cijntje vlak na rust incasseerde maakte het voor Emmen een stuk makkelijker te winnen. Voor rust had Roy Stroeve al voor de 1-0 gezorgd, Sergio van Dijk maakte halverwege de tweede helft het karwei af: 2-0 en 3-0. Paul Weerman nam al koppend de laatste treffer voor zijn rekening.

MVV-Helmond Sport 1-0
MVV was veel beter dan Helmond, maar verzuimde dat in de score uit te drukken. Harrie Gommans kreeg de meeste kansen en zorgde in de 33ste minuut voor de enige treffer, door via de paal binnen te schieten via een snelle uitbraak.