Wilmots hoopt op Groep des Doods: 'Dan zijn we beter'

Net als alle andere bondscoaches is ook Marc Wilmots in de ban van de WK-loting van komende vrijdag. De keuzeheer van de Belgen heeft een opmerkelijke voorkeur voor de mogelijke tegenstanders.

Wilmots hoopt op Groep des Doods: 'Dan zijn we beter'

'Ik zou bijvoorbeeld Chili wel willen ontwijken, dat is een van die Zuid-Amerikaanse landen die - net als Colombia - een enorme evolutie hebben doorgemaakt', meent Wilmots. 'Ze spelen bovendien op hun eigen continent en kennen dus de omstandigheden en het klimaat. Ik zou ook de kleinere landen willen vermijden. Tegen hen moeten wij het spel maken. We zijn beter in een Groep des Doods, tegen de grote landen kunnen wij altijd iets meer.'

'Maar ik hecht vooral belang aan de plaats waar we spelen, niet zozeer aan de tegenstander', sluit Wilmots zich aan bij de Engelse bondscoach Roy Hodgson, die al de angst uitsprak Manaus als speelstad toegewezen te krijgen. Daar is het tien graden warmer en kan de luchtvochtigheidsgraad hoog oplopen.

Wilmots: 'In Sao Paulo is het bijvoorbeeld 20 à 25 graden, dat zou ideaal zijn. Als speler hield ik zelf niet van warme temperaturen om in te spelen, maar dat is persoonlijk. Wat wel gevaarlijk is: tijdens het WK van 1998 in Frankrijk moesten we op een bepaald moment in Parijs spelen bij 10 graden, en enkele dagen later moesten we in Bordeaux aantreden bij 45 graden. Dat is dodelijk, maar dat zijn de omstandigheden waar je je bij moet neerleggen tijdens zo'n toernooi.'

'Ik wil wel alles zelf bekijken in Brazilië: hotels, speelsteden, stadions... Ik geloof niemand. We hebben een optie op een hotel in Sao Paulo, maar dat staat nog niet vast. Alles hangt af van de loting, maar daar heb je toch geen invloed op', besluit Wilmots.

In tegenstelling tot Nederland is België op basis van de FIFA-wereldranglijst van oktober wel ingedeeld als groepshoofd tijdens de loting. Inmiddels zijn De Rode Duivels door nederlagen in oefenduels met Japan en Colombia wel weer afgezakt naar de elfde plaats van de FIFA-wereldranglijst, nota bene achter de niet geplaatste nummer negen Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen