Willem II raast in half uur over ontluisterend Roda heen

Roda JC Kerkrade heeft op eigen veld zijn meerdere moeten erkennen in Willem II. Het leed was in een ontluisterende eerste helft al geleden (1-3).

Het duel in Kerkrade werd als kelderkraker aangemerkt gezien de beroerde start van de clubs, die beide na vier speelrondes nog puntloos waren. Op basis van de eerste helft was er één club die zich echt zorgen moet gaan maken: Roda JC.

De formatie van trainer Robert Molenaar werd compleet overlopen door Willem II. Al na 45 seconden kreeg Etien Velikonja de gelegenheid het Roda-doel onder vuur te nemen. De Sloveense spits vond keeper Hidde Jurjus nog op zijn weg. Het bleek niet meer dan uitstel van executie te zijn.

In de vijfde minuut had Velikonja zijn eerste Eredivisie-treffer dan toch binnen. Roda JC kreeg de bal niet weg uit het eigen strafschopgebied, waarna de bal voor de voeten van de Sloveen viel: 0-1. Na een half uur volgde ook de tweede goal van Velikonja, die profiteerde van het voorwerk van Thom Haye en Fran Sol. Het was de 0-3, want in de 23ste minuut had Sol de marge verdubbeld. De Spaanse spits onderstreepte daarmee het ontluisterende optreden van Roda JC, dat zich in de eerste helft tegen Willem II van zijn zwakste kant liet zien.

Toch gloorde er een sprankje hoop voor Roda bij het opzoeken van de kleedkamer na 45 minuten. Mikhail Rosheuvel gaf de Limburgse burger in de blessuretijd van de eerste helft enige moed door uit een counter de 1-3 te maken. Kort na de hervatting leek Roda de comeback verder gestalte te geven. Tsiy William Ndenge legde na een actie vanaf de achterlijn terug, waarna Willem II-aanvoerder Jordens Peters de bal in zijn eigen doel werkte. Maar volgens de arbitrage was het vanachter de achterlijn, zodat de goal werd afgekeurd. De beelden zetten vraagtekens bij de arbitrale beslissing.

De afgekeurde treffer onderstreepte wel het hervonden elan van Roda JC, dat bleef jagen op een tweede doelpunt en eerherstel. Ondanks de verwoede pogingen (Dani Schahin raakte onder meer de lat) en kansen bleef die Limburgse aansluitingstreffer achterwege, zoals aan de andere kant Willem II verzuimde de genadeklap uit te delen.

Door het resultaat in het Parkstad Limburg Stadion blijft Roda JC puntloos. Willem II heeft met het eerste succes de weg omhoog ingeslagen, al zal de tweede helft zowel voor de Tilburgers als voor de Kerkradenaren een nuancering zijn van de eerste 45 minuten.