Willem II laat ultieme kans AZ te kraken liggen

AZ heeft een pas op de plaats moeten maken. Bij Willem II mochten de Alkmaarders met het punt nog van geluk spreken.

Willem II
Willem II
1 - 1
AZ
AZ

Na het zeker bemoedigende gelijkspel tegen Manchester United (0-0) zette AZ aanvankelijk op bezoek bij Willem II die goede lijn door met the usual suspects in een hoofdrol. Myron Boadu en Calvin Stengs lieten zich in aanvallend opzicht gelden, zonder dat het resultaat opleverde. Het doelpunt kwam op naam van Teun Koopmeiners, die in de 22ste minuut zijn vijfde strafschop van het seizoen benutte. Driess Saddiki had met een overtreding op Boadu de penalty veroorzaakt.

Het was ook een revanche voor Koopmeiners, die immers nog wat goed te maken had na het bekerduel met Willem II van afgelopen seizoen. Zijn misser in de penaltyreeks was op die 28ste februari het begin van het einde van het Alkmaarse bekeravontuur.

Acht maanden na dato leek zijn succes van elf meter de weg te plaveien richting een zevende zege van het seizoen. Willem II was hard op weg het volgende slachtoffer te worden van de Alkmaarse dadendrang. Een van de spaarzame aanvallen van de gastheren na een uur bracht AZ van z'n stuk.

Zeldzame tegengoal
Op aangeven van Marios Vrousai sloeg Mats Köhlert tegen de verhouding in toe namens Willem II. Het was de Tilburgse gelijkmaker en ook het einde aan een fraaie reeks van AZ, dat in de Eredivisie 388 minuten z'n doel schoon had gehouden.

AZ had moeite zich van die zeldzame tegengoal te herstellen, waar Willem II op zijn beurt moed putte uit de gelijkmaker. In de tweede heft zette die lijn zich door, waarbij de gastheren het Alkmaarse doel onder vuur namen. Met kunst en vliegwerk, en de hulp van het aluminium, voorkwam doelman Marco Bizot meer schade. Met name invaller Mike Trésor Ndayishimiye en Vangelis Pavlidis waren dicht bij de 2-1.

In de 86ste minuut leek die dan toch te gaan komen. Pavlidis kreeg met een strafschop na een actie van Owen Wijndal de uitgelezen kans de meeslepende wedstrijd met kansen aan beide kanten in Tilburgs voordeel te beslechten. De Griek schoot echter van elf meter over, zoals ook Ché Nunnely oog in oog met Bizot het vizier niet op scherp had.

AZ verloor niet alleen twee punten, maar ook Boadu. De spits claimde in blessuretijd tevergeefs een penalty en duwde daarbij Pol Llonch. Hij kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Willem II blijft in de midenmoot steken.