Wijnaldum held van Liverpool bij Wonder van Anfield

Niet Barcelona, maar Liverpool speelt op zaterdag 1 juni in de finale van de Champions League tegen Ajax of Tottenham Hotspur. Met een ongelooflijke invalbeurt van Georginio Wijnaldum maakte de ploeg van Jürgen Klopp een 3-0 achterstand op een magische Anfield-avond helemaal goed.

Liverpool
Liverpool
4 - 0
Barcelona
Barcelona

Bij de afwezigheid van Roberto Firmino begon Wijnaldum vorige week in Camp Nou nog in de punt van de aanval. De Nederlander kon toen echter zijn stempel niet drukken en na een 3-0 nederlaag leek Liverpool al zo goed als uitgeschakeld. Anfield is echter een stadion waar magische dingen kunnen gebeuren en dat bleek ook dinsdagavond weer.

In de thuiswedstrijd tegen Barcelona begon niet Wijnaldum, maar Divock Origi in de spits. Omdat Jürgen Klopp voor een middenveld met Fabinho, Jordan Henderson en James Milner koos, moest Wijnaldum op de bank plaatsnemen. Vanaf die positie zag hij Origi Liverpool een droomstart bezorgen. Nadat Marc-André ter Stegen een schot van Jordan Henderson nog had gekeerd, tikte Origi in de zevende minuut uit de rebound de 1-0 binnen.

Geen paniek
Barcelona raakte na het flitsende begin van Liverpool niet in paniek. De Catalanen namen de regie over de wedstrijd langzaam maar zeker over en kregen goede kansen via Lionel Messi (redding Alisson Becker en schot geblokt door Joël Matip), Philippe Coutinho (redding Alisson), nogmaals Messi (twee schoten net naast) en Jordi Alba (redding Alisson). De beste kans voor Liverpool was een schot van Andrew Robertson, dat werd gekeerd door Ter Stegen.

Robertson moest zich halverwege met een blessure laten vervangen door Wijnaldum en de Nederlander bewees een echte supersub te zijn. Ter Stegen had kort na rust eerst nog een antwoord op een hakbal van Virgil van Dijk uit een corner, maar was niet lang daarna kansloos bij het schot van Wijnaldum, die een voorzet van Trent Alexander-Arnold tot assist promoveerde. Twee minuten later was Wijnaldum opnieuw trefzeker. Ditmaal kopte hij raak uit een voorzet van Xherdan Shaqiri en zo trok Wijnaldum de stand over twee duels gezien gelijk: 3-0.

Wijnaldum was de held van Liverpool, maar ook Alisson verdiende complimenten. De doelman keepte een geweldige wedstrijd en voorkwam met een goede redding dat Messi uit een moeilijke hoek de 3-1 maakte. Liverpool bleef op de been en trok de wedstrijd elf minuten voor tijd met een slimmigheidje helemaal naar zich toe. De Barcelona-defensie lette niet op bij een hoekschop en Alexander-Arnold bediende met een lage voorzet Origi, die van dichtbij zijn tweede van de avond maakte.

Barcelona slaagde er na deze klap niet in om nog wat terug te doen en zo werd het Wonder van Anfield werkelijkheid. Liverpool staat voor het tweede jaar op rij in de Champions League-finale (vorig seizoen werd er in de eindstrijd verloren van Real Madrid) en neemt het op zaterdag 1 juni op tegen Ajax of Tottenham Hotspur. Deze twee ploegen staan woensdag tegenover elkaar in de Johan Cruijff Arena; Ajax verdedigt dan een 1-0 voorsprong.

Süleyman Öztürk bespreekt de krankzinnige wedstrijd.