Wiegman met Engeland zeer overtuigend naar de EK-finale

Sarina Wiegman is erin geslaagd om met Engeland te finale van het EK voor vrouwen te halen. Dinsdagavond werd de laatste horde richting de eindstrijd, die voor aankomende zondag op de rol staat, zeer overtuigend genomen. Wiegman blijft daardoor kans maken op titelprolongatie.

Engeland
Engeland
4 - 0
Zweden
Zweden

Vier jaar geleden werd Wiegman ook al Europees kampioen, toen met de Oranje Leeuwinnen. Dit team staat inmiddels onder leiding van Mark Parsons en sneuvelde in de kwartfinale, waarin Frankrijk te sterk was. De Fransen vechten woensdag met Duitsland om de eer om het zondag in de finale op te mogen nemen tegen gastland Engeland, dat dinsdag een maatje te groot was voor Zweden.

Met opnieuw een ongewijzigd elftal (Wiegman begon voor de vijfde keer met hetzelfde team) was Engeland duidelijk de bovenliggende partij op Bramall Lane. Wel kwam de ploeg in de openingsfase met de schrik vrij, toen Stina Blackstenius de lat raakte. Beth Mead had meer succes: tien minuten voor rust schoot de topscorer van dit EK Engeland op een 1-0 voorsprong. Het was voor Mead haar zesde goal van dit toernooi.

In de tweede helft viel het tweede Engelse doelpunt al snel. Lucy Bronze kopte raak uit een corner, voor de 2-0. De VAR maakte het nog even spannend, maar er werd geen hinderlijk buitenspel door Lauren Hemp geconstateerd. Engeland had hierna de controle en maakte het feest ruim twintig minuten voor tijd compleet met een memorabel doelpunt van Alessia Russo. De invaller scoorde met een schitterend hakje en gooide de wedstrijd daarmee in het slot. Een keepersfout zorgde ook nog voor de 4-0 van Fran Kirby.

Met de plek in de finale maakt Engeland zijn status als een van de favorieten voor de eindzege waar. Woensdag wordt duidelijk op welke tegenstander Wiegman haar speelsters nu moet gaan voorbereiden: Frankrijk of Duitsland. De finale van zondag wordt gespeeld op Wembley.