Wiegman flikt het: Engeland voor het eerst in de historie Europees kampioen

Reacties

Engeland heeft zich voor het eerst in de historie gekroond tot Europees kampioen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman was zondag op een uitverkocht Wembley na verlenging te sterk voor recordhouder Duitsland.

Wiegman flikt het: Engeland voor het eerst in de historie Europees kampioen
© Pro Shots
Engeland
Engeland
nv
2 - 1
Duitsland
Duitsland

Engeland, dat ongewijzigd aan de aftrap verscheen ten opzichte van de halve finale tegen Zweden, begon met een psychologische voorsprong aan de finale. De Duitse ster Alexandra Popp liep in de warming-up een blessure op en moest de finale aan zich voorbij laten gaan. Ook een plek op de bank bleek geen optie voor de aanvaller, die besloot langs de kant te blijven om haar ploeg te steunen.

Engeland en Duitsland maakten er een onderhoudende finale van met kansen over en weer. Wiegman zag The Lionesses in de eerste helft ontsnappen na een scrimmage, terwijl Ellen White het vizier aan de andere kant niet op scherp had staan. De spits schoot uit vrije positie een meter over. Met Tabea Wassmuth voor Jule Brand trok Duitsland de wedstrijd na rust naar zich toe. De invaller kreeg meteen een dot van een kans, maar Mary Earps hield haar doel schoon.

Gouden wissel
Wiegman besloot in te grijpen en haalde White en Fran Kirby naar de kant. Met Ella Toone en Alessia Russo hoopte de Nederlandse het spel weer naar zich toe te trekken. Dat lukte. Na iets meer dan een uur spelen ontsnapte Toone aan de Duitse defensie. Oog in oog met Merle Frohms maakte de speelster van Manchester United geen fout en zorgde ze voor een vreugde-explosie op Wembley (1-0).

Engeland rook bloed na de openingstreffer en ging met meer bravoure spelen. Het balbezit leidde niet tot een tweede doelpunt, waarna Duitsland zich herpakte en op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. Lina Magull was al een paar keer dichtbij en haalde tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de trekker over (1-1).

Boost
Het tegendoelpunt was een boost voor de recordkampioen, maar Engeland trok de wedstrijd in de verlenging alsnog naar zich toe. Chloe Kelly punterde The Lionesses in de 110de minuut met een intikker naar de eerste EK-titel ooit (2-1). Dat betekent dat de Engelsen revanche nemen voor de verloren finale van 2009. Toen ging Duitsland met de titel aan de haal. Dit keer mag Wiegman, net als vijf jaar geleden met Oranje, de beker omhoog tillen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.