Wie velt de Beierse reus? Dortmund en Leipzig hopen op inzinking Bayern

Reacties

Bayern München zet vrijdagavond de jacht op zijn negende achtereenvolgende landstitel in met een thuiswedstrijd tegen Schalke 04. Der Rekordmeister is de huizenhoge favoriet voor het landskampioenschap, al zijn er wel twee duidelijke uitdagers.

Wie velt de Beierse reus? Dortmund en Leipzig hopen op inzinking Bayern
© Pro Shots
Poll (gesloten) Wie wordt er kampioen van Duitsland?
  • 82% Bayern München (453 stemmen)
  • 10% Borussia Dortmund (58 stemmen)
  • 3% RB Leipzig (19 stemmen)
  • 4% Een andere club (24 stemmen)

De kampioen en de uitdagers

Bayern München
Zonder ambiance en bij gebrek aan een gedenkwaardig decor was intrinsieke motivatie belangrijker dan ooit na de coronabreak. Behalve de goals en vloeiende aanvallen op weg naar de Bundesliga- en Champions League-titel bleven de voortdurende aanwijzingen van Thomas Müller en Joshua Kimmich bij. Het contrast tussen de bezieling bij Bayern en die bij Barcelona tijdens de 8-2 was enorm. Hansi Flick heeft van Der Rekordmeister weer een winnende machine gemaakt, door aanpassingen op tactisch vlak te doen, maar ook door een eenheid te smeden.

Met weer een belangrijke rol voor Müller, de belichaming van de eeuwige honger naar succes bij Bayern. 'Wij winnen om met rust gelaten te worden', zei de Raumdeuter eens over de druk in München. Met Leroy Sané als grote versterking wordt van Bayern niets minder dan de negende landstitel op rij verwacht. Interessant wordt in hoeverre Flick dit seizoen de jeugd laat doorstromen. Joshua Zirkzee aast in de schaduw van de nog altijd superfitte Robert Lewandowski op meer speeltijd.

Borussia Dortmund
De manier waarop Borussia Dortmund vorig seizoen afhaakte in de titelstrijd was ronduit teleurstellend. Met de brede selectie die Lucien Favre tot zijn beschikking had, werd bij BVB toch minstens verwacht dat het tot de laatste speeldag zou meestrijden om het kampioenschap. De Zwitserse trainer mag blij zijn dat het tot een derde kans komt om Dortmund tot grotere hoogte te laten stijgen. Het meest positieve bij de uitdager van Bayern is dat alle toptalenten behouden zijn gebleven. Erling Haaland en Jadon Sancho zijn als twintigjarigen weer verder in hun ontwikkeling en moeten leidend zijn in de jacht op Bayern. Een opvallend nieuw gezicht bij de nummer twee van de Bundesliga is Reinier, de Braziliaanse spelmaker die voor twee seizoenen is gehuurd van Real Madrid. Samen met de andere nieuwkomer Jude Bellingham geeft hij Favre nog meer opties voor het middenveld. Daartegenover staat dat op rechts sneltrein Achraf Hakimi is vertrokken na twee seizoenen als huurling in Dortmund.

RB Leipzig
Vanaf het vijfde niveau in Duitsland klom de club in elf jaar op naar een topklassering in de Bundesliga en de halve finale van de Champions League. Vanwege financiële injecties van hoofdsponsor Red Bull had de club bij de droomvlucht niet bepaald de gunfactor, maar die sentimenten verdwenen snel naar de achtergrond vanwege het spectaculaire aanvalsspel onder trainer Julian Nagelsmann. De volgende stap voor RB Leipzig is een échte aanval doen op de troon. Vorig seizoen was het gat tussen Bayern München en de nummer drie uiteindelijk zestien punten. Zonder de naar Chelsea vertrokken spits Timo Werner zou het bijzonder knap zijn als Nagelsmann de achterstand weet te verkleinen. De 33-jarige toptrainer beschikt over de op één na jongste selectie van de Bundesliga. Potentie is er genoeg, maar hoe zit het met het scorend vermogen op de korte termijn? Let op Hee-Chan Hwang, de 24-jarige Zuid-Koreaanse aanvaller die voor vijftien miljoen euro is overgekomen van Red Bull Salzburg.

Wie moeten we in de gaten houden?

Leroy Sané
De in potentie misschien wel grootste ster van Die Mannschaft weghalen bij Manchester City mag een transferstunt worden genoemd. Met de komst van Leroy Sané denkt Bayern München een van de laatste zwakke plekjes in de selectie te hebben opgevuld. De flanken waren toch wat dun bezet. In de Gala-elf van Bayern is Serge Gnabry de rechtsbuiten en speelt de 24-jarige aanwinst vanaf links. Een mogelijk probleem voor trainer Hansi Flick is wel dat met linkspoot Sané als linkeraanvaller er minder ruimte is voor revelatie Alphonso Davies om op te stomen.

Jude Bellingham
Manchester United had Eric Cantona en Sir Alex Ferguson opgetrommeld om Jude Bellingham te ontmoeten bij de rondleiding op Old Trafford in maart. The Red Devils gingen tot het uiterste én toch won Dortmund de strijd. De Duitsers volgden de zeventienjarige middenvelder al sinds 2017 en denken een van de grootste talenten van zijn generatie te hebben weggekocht bij Birmingham City. Een technische box-to-box-middenvelder, zo wordt hij omschreven. Bellingham volgt als Engels toptalent de Jadon Sancho-route.

Daley Sinkgraven
In het moderne voetbal ligt de ruimte vaak aan de zijkanten, dus kiest Peter Bosz daar voor goede voetballers. Niet voor een loopwonder met oneindig veel inhoud, maar voor Daley Sinkgraven. De linksback maakte vorig seizoen in de tweede competitiehelft indruk en groeide richting het Oranje-niveau. Met de hulp van Bosz wil Sinkgraven in zijn tweede seizoen bij Bayer Leverkusen een gooi doen naar een plek in de EK-selectie. 'Ik denk dat Daley als linksback de absolute wereldtop kan halen', voorspelde Bosz begin 2019.

Tahith Chong
Serge Gnabry en Kevin De Bruyne gebruikten Werder Bremen eerder als springplank om na tegenslag alsnog de weg naar de top te vinden. Tahith Chong hoopt als huurling hetzelfde te doen. De twintigjarige aanvaller, die werd opgeleid door Feyenoord, botste vorig seizoen bij Manchester United tegen het glazen plafond. Chong zat af en toe bij de selectie, maar tot een doorbraak kwam het niet. Hij bleek geen talent van de buitencategorie, zoals Mason Greenwood. In de Bundesliga moet de jeugdinternational bewijzen meer te zijn dan een handige dribbelaar.

Het programma van het openingsweekeinde


Vr 18 sep. 2020

Za 19 sep. 2020

Zo 20 sep. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.