West Brom ontsnapt tegen Spurs in slotseconde aan degradatie

West Bromwich Albion heeft zaterdag in de slotfase een laatste kans op handhaving gepakt in de Premier League. De formatie van interim-manager Darren Moore stuntte tegen Tottenham Hotspur. Swansea City verkeert na de nederlaag bij AFC Bournemouth nog altijd in acute degradatienood.

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 1-0
West Brom kon alleen bij winst degradatie nog uitstellen en lang zag het er niet naar uit dat het zou gebeuren voor de thuisploeg. Tottenham is dicht bij het pakken van een ticket voor de Champions League met de huidige vierde plaats, maar achtervolger Chelsea ligt nog op de loer. De eerste helft was duidelijk voor Spurs, dat via Victor Wanyama en Harry Kane kansen kreeg, maar niet scoorde. Aan de andere kant zag Jay Rodríguez zijn poging na een goede actie geblokt worden.

West Brom liet zich ook na rust maar weinig zien en had slechts twintig procent balbezit. Spurs deed weinig met dat overwicht en kwam niet tot grote kansen. Manager Mauricio Pochettino probeerde met de inbreng van Heung-Min Son en Lucas Moura nog iets te forceren, maar ook dat hielp de bezoekers niet. Aan de andere kant was het - tegen de verhouding in - na 92 minuten juist wel raak. Na een scrimmage was het uiteindelijk Jake Livermore die het laatste tikje gaf, waardoor West Brom nog mag dromen van handhaving. Nummer zeventien Swansea, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld, heeft twee punten minder.

De situatie onderin de Premier League. De onderste drie clubs degraderen.

AFC Bournemouth - Swansea City 1-0
Het tegen degradatie strijdende Swansea trad aan met Mike van der Hoorn in de basis. Luciano Narsingh zat op de bank en Leroy Fer ontbrak vanwege een blessure. Bij Bournemouth startte Nathan Aké achterin en hij zag Ryan Fraser de score openen. Aké stond met Andrew Surman klaar om een vrije trap te nemen. Surman legde breed op Fraser, die stijlvol raak schoot.

Fraser was vlak na rust dicht bij 2-0, maar stuitte op keeper Lukasz Fabianski. De Pool had later ook een antwoord op een inzet van Callum Wilson. Aan de andere kant schoot Tom Carroll net over namens Swansea, waar Narsingh in de tweede helft nog inviel. Bournemouth won, waardoor Swansea nog altijd maar één punt meer heeft dan nummer zestien Southampton, dat later op de zaterdag uitkomt tegen Everton. West Brom kwam door de winst ook nog dichtbij en heeft twee punten minder.

De Swansea-spelers druipen af na de nederlaag tegen Bournemouth.

Watford - Newcastle United 2-1
De thuisploeg, met Daryl Janmaat in de basis, opende al na twee minuten de score. Abdoulaye Doucouré kreeg op ietwat gelukkige wijze de bal voor zijn voeten en tikte breed op Roberto Pereyra, die afrondde: 1-0. Vervolgens kregen Andre Gray en Troy Deeney kansen op 2-0, waar keeper Martin Dubravka nog een stokje voor stok. Na 28 minuten werd de doelman van Newcastle toch geklopt door Gray, die raak kopte uit een voorzet van Deeney.

Dubravka trad later wel weer als held op. Paul Dummett veroorzaakte een strafschop, maar de Slowaakse keeper redde oog in oog met Deeney. Na rust bracht Ayoze Pérez de spanning terug. De Spanjaard rondde af op aangeven van landgenoot Javier Manquillo. Watford hield de voorsprong daarna vast en komt in punten gelijk met Newcastle (41), dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Leicester City - West Ham United 0-2
West Ham United had voorafgaand aan het uitduel met Leicester City een marge van drie punten met de degradatieplekken en had dus een zege nodig om veilig te zijn, aangezien Swansea en Southampton elkaar nog treffen. João Mario gaf na ruim een half uur de aanzet tot de overwinning. Hij rondde af nadat Marko Arnautovic een voorzet van Arthur Masuaku teruglegde. In de tweede helft verdubbelde Mark Noble de marge door na een afgeslagen vrije trap de bal hard binnen te knallen: 0-2. Daarmee was de zege binnen voor West Ham.