Wereldprimeur: coaches mogen extra wisselen na coronastop

Reacties

De internationale spelregelcommissie IFAB staat het clubs uit competities die worden hervat na de coronastop toe om tijdelijk vijf in plaats van drie wissels toe te passen. De FIFA diende onlangs een voorstel hiervoor in.

Wereldprimeur: coaches mogen extra wisselen na coronastop
© Pro Shots

Het is clubs echter verboden om deze wissels op meer dan drie verschillende momenten te benutten; op die manier wordt het spel niet te vaak stilgelegd. De regel geldt enerzijds voor competities die al zijn begonnen en anderzijds voor competities die nog moeten starten, maar voor 31 december 2020 zijn afgerond. Het nieuwe seizoen in de Eredivisie valt hier dus buiten.

De maatregel gaat direct in, waardoor ook de Bundesliga-clubs hier al van kunnen profiteren, wanneer de competitie volgende week zaterdag wordt hervat.

De IFAB stemde in het met het verzoek van de FIFA om het welzijn van spelers te beschermen. Het is namelijk reëel dat clubs straks in korte tijd veel wedstrijden moeten afwerken of onder veel warmere omstandigheden.

Het gaat om een wereldprimeur: in officiële duels was het nooit eerder toegestaan om meer dan vier keer te wisselen. De vierde wissel werd enkele jaren terug ingevoerd en mochten teams alleen inzetten gedurende een verlenging, bijvoorbeeld tijdens het recente WK.

VAR
De IFAB meldde ook dat competities die gebruikmaken van de VAR dit systeem tijdelijk mogen laten vallen als het seizoen wordt hervat. Dat is aan de bonden en organisaties zelf.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.