Wereldkampioen Spanje onderuit bij aartsrivaal Italië

Vandaag is een algeheel oefenprogramma afgewerkt. Bekijk het VI-scorebord voor de uitslagen en doelpuntenmakers van alle andere interlands.

Regerend wereldkampioen Spanje slaagde er niet in de vriendschappelijke interland bij Italië te winnen. In Bari kroonde invaller Alberto Aquilani zich tot matchwinner.

De Italianen, met Antonio Cassano (foto) in zijn geboorteplaats als gelegenheidsaanvoerder, begonnen goed aan het duel. Riccardo Montolivo zette de formatie van bondscoach Cesare Prandelli na elf minuten op voorsprong. Kort na de openingsgoal kregen de Spanjaarden een nieuwe tegenvaller te verwerken. Topspits Fernando Torres moest al na een kwartier geblesseerd het veld verlaten. Fernando Llorente nam zijn plaats in.

De fysiek sterke Llorente bezorgde de Italiaanse defensie handenvol werk. Giorgio Chiellini vergreep zich aan het einde van de eerste helft licht aan de invaller met een strafschop als gevolg. Vanaf elf meter maakte Xabi Alonso gelijk. Met het uitvallen van Barcelona-verdediger Gérard Pique, op slag van rust, verloren de Spanjaarden (al aantredend zonder Andres Iniesta en Xavi) een tweede basisspeler. De ernst van de kwetsuren van Torres en Pique was nog niet duidelijk.

Na de rust wisselde beide bondscoaches er lustig op los. Bij Italië betraden zes nieuwe spelers het veld. Mario Balotelli verving Antonio Cassano en Alberto Aquilani loste de na een disciplinaire schorsing weer teruggekeerde Daniele de Rossi af. Bij Spanje kwamen er vijf nieuwe spelers in. Onder hen de debuterende Barcelona-speler Thiago Alcantara. Aquilani besliste de wedstrijd zes minuten voor tijd.

Na die treffer drongen de Spanjaarden middels David Villa en Llorente nog wel aan, maar de eerste nederlaag sinds 17 november 2010 (toen liefst 4-0 tegen Portugal in een vriendschappelijke interland) kon niet worden afgewend. Voor Italië betekende het de eerste zege op de Spanjaarden in negentien jaar tijd. Het was tevens de eerste nederlaag van verdediger Raul Albiol in 28 interlands voor Spanje.