FC Twente heeft zaterdagavond zijn grootste Eredivisie-zege in ruim drie jaar geboekt. De Tukkers profiteerden van hopeloos geklungel in de defensie van PEC Zwolle.

FC Twente
5 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

PEC moest het in Enschede doen zonder aanvoerder Bram van Polen. De routinier raakte vorige week geblesseerd en werd vervangen door Thomas Lam. De Fin keerde terug op bekend terrein: Lam speelde in het seizoen 2017/18 op huurbasis voor Twente, maar uitgerekend hij ging lelijk in de fout in de openingsfase van de wedstrijd.

De verdediger speelde de bal in de vijfde minuut voor zijn eigen doel langs en zag Queensy Menig daarbij volledig over het hoofd, de linksbuiten van de Tukkers kon onderscheppen en de 1-0 binnenschieten. Het was de derde Eredivisie-wedstrijd op rij dat Twente al zeer vroeg de score opende: tegen Willem II en FC Utrecht gebeurde dat respectievelijk in de tweede en eerste minuut.

Het lukte Twente niet om die bliksemstart een gevolg te geven, het was PEC dat de dienst uitmaakte in de eerste helft. De ploeg van coach John Stegeman had buitengewoon veel balbezit en werd gevaarlijk via Clint Leemans en Eliano Reijnders, die na een schitterende pass van Immanuel Pherai op doelman Joël Drommel stuitte. Een minuut later lag de bal er aan de andere kant in. Opnieuw ging Lam gigantisch in de fout. De gelegenheidsaanvoerder raakte een terugspeelbal helemaal verkeerd en Danilo strafte dat genadeloos af. Het was alweer de zesde Eredivisie-treffer van de Braziliaan, die nu gedeeld topscorer is.

Voor PEC, dat aan de bal duidelijk de betere partij was, was het een bittere pil. Maar het werd nog erger voor de bezoekers. In de 34ste minuut nam Wout Brama de bal uit een hoekschop van Vaclav Cerny vol op de slof en zijn volley van buiten het strafschopgebied viel via de paal binnen: 3-0. Voor de 34-jarige controleur was het pas zijn elfde doelpunt in 362 wedstrijden voor Twente.

Na die goal had Stegeman genoeg gezien. Hij haalde de blunderende Lam naar de kant en bracht de onervaren Marc-Olivier Doué. Het was een pijnlijk moment voor Lam die zijn enorme teleurstelling dan ook niet kon verbergen. Maar ook zonder Lam bleef PEC zichzelf in de nesten werken. Zes minuten na rust ging het mis in de opbouw, deze keer legde Danilo de bal breed op Cerny, die simpel binnentikte: 4-0.

Een kwartier voor tijd bezorgde Reijnders de bezoekers nog een eretreffer. De twintigjarige middenvelder volleerde een voorzet van Jesper Drost knap binnen, maar verder kwam PEC niet. In plaats daarvan maakte Twente de score nog iets pijnlijker: Luka Ilic schoof koud in het veld de 5-1 achter doelman Michael Zetterer. Hij bezorgde de formatie van Ron Jans zo de grootste Eredivisie-zege sinds september 2017, toen FC Utrecht met 4-0 verslagen werd.

Twente spoelde de zure nasmaak van de uitschakeling in het TOTO KNVB-bekertoernooi weg en stijgt met veertien punten in ieder geval voor even naar een knappe derde plaats in de Eredivisie. PEC heeft er acht minder en staat nu negende.