Wel of niet naar Wit-Rusland: KNVB wacht af

Reacties

Het is nog onduidelijk of het EK-kwalificatieduel tussen Jong Oranje en de leeftijdsgenoten uit Wit-Rusland van vrijdag 4 september doorgang kan vinden. De Wit-Russische voetbalbond denkt dat er gewoon gespeeld kan worden maar mogelijk dat een UEFA-meeting vandaag meer duidelijkheid kan bieden.

Wel of niet naar Wit-Rusland: KNVB wacht af
© Pro Shots

De talenten van Erwin van de Looi spelen op 4 september normaliter in het Torpedo Stadion van Zhodino. Echter is de situatie in Wit-Rusland op z’n zachtst gezegd nogal onrustig. Ruim honderdduizend Wit-Russen gingen de voorbije dagen de straat op om de recente verkiezingsoverwinning van president Aleksander Loekasjenko aan te vechten. Volgens oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zou er geknoeid zijn met de uitslag.

Daarnaast heeft Wit-Rusland te maken met veel coronaproblemen en is het aangemerkt als land met code oranje. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is om enkel naar het land te gaan voor noodzakelijke reizen. Bovendien krijgen alle bezoekers bij terugkomst in Nederland het dringende advies om in quarantaine te gaan.

Een verre van ideale situatie en dus lijkt het niet aannemelijk dat Jong Oranje de reis gaat maken. Een woordvoerder van de KNVB laat echter weten dat de wedstrijd vooralsnog op de planning staat. 'Wij houden er rekening mee dat deze wedstrijd gewoon doorgaat totdat er anders besloten wordt. We hebben intensief en goed contact met de UEFA, de Wit-Russische voetbalbond en de ambassade aldaar. De Wit-Russische voetbalfederatie denkt dat er op dit moment gewoon gespeeld kan worden. We houden een vinger aan de pols.'

Mogelijk dat er van hoger hand een beslissing wordt genomen. 'Vanmiddag vindt er tevens een UEFA-meeting plaats waarin de aankomende interlandperiode ook wordt besproken. Dat betreft alle interlands die op de planning staan, dus niet enkel Jong Oranje. De huidige coronasituatie maakt het niet eenvoudig om door Europa te reizen. Wit-Rusland is niet het enige land met die problemen.'

Achter de schermen is al meermaals geopperd de interlandperiode van begin september voorlopig helemaal te schrappen. Eerder besloot de UEFA al om alle officiële jeugdinterlands voor september te schrappen. Hieronder valt Jong Oranje echter niet. De KNVB besloot vervolgens ook alle oefenwedstrijden voor Nederlandse jeugdteams af te gelasten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.