Weghorst bezorgt Oranje tóch nog de zege na curieuze slotfase

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede wedstrijd in deze Nations League-campagne gewonnen. Wout Weghorst werd in de extra tijd de matchwinner in Cardiff.

Wales
Wales
1 - 2

Bondscoach Louis van Gaal gooide zijn elftal volledig om voor de confrontatie met Wales. Zo verschenen er met Jerdy Schouten en Jordan Teze twee debutanten aan de aftrap. Laatstgenoemde liet zich al vroeg gelden: hij pakte na twee minuten en 43 seconden de snelste gele kaart in de Oranje-historie.

In aanvallend opzicht kon het Nederlands elftal moeilijk een vuist maken in de eerste helft. Op slag van rust was Cody Gakpo nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn inzet werd op het laatste moment nog geblokt. Zo kwam Oranje in 45 minuten tot geen enkele poging tussen de palen, voor het eerst sinds de fatale EK-wedstrijd tegen Tsjechië vorige zomer.

Na de rust was het wél snel raak. Schouten bediende Teun Koopmeiners, die de bal klaarlegde en met rechts diagonaal in de verre hoek schoot: 0-1. Voor de Atalanta Bergamo-middenvelder was het zijn eerste interlanddoelpunt, voor Schouten was het vanzelfsprekend zijn eerste assist in Oranje.

Ook in de tweede helft was er aanvankelijk weinig spektakel. Cody Gakpo miste nog een grote kans, maar deed dat uit buitenspelpositie, terwijl doelman Adam Davies ternauwernood een verradelijk balletje van Noa Lang onderschepte. Aan de andere kant werd Wales nauwelijks gevaarlijk, ook niet nadat Gareth Bale onder luid gejuich in de ploeg was gekomen.

Met invallers Frenkie de Jong, Steven Bergwijn en Bruno Martins Indi leek Oranje de wedstrijd uit te spelen, maar in de extra tijd sloeg Wales nog toe. Rhys Norrington-Davies kopte toch nog de 1-1 binnen. Oranje leek zo punten te verspelen, maar Weghorst voorkwam dat. De lange spits kopte in extremis toch nog raak uit een voorzet van Tyrell Malacia.

Komende dinsdag wacht in De Kuip de return tegen Wales, tussendoor (zaterdag 11 juni) neemt Oranje het in datzelfde stadion nog op tegen Polen.