Weer Wittek: Vitesse stunt tegen Tottenham Hotspur

Vitesse heeft voor een prachtig resultaat gezorgd in de Conference League. De ploeg van trainer Thomas Letsch rekende in eigen huis knap af met Tottenham Hotspur, met dank aan Maximilian Wittek.

Vitesse
Vitesse
1 - 0
Tottenham Hotspur

Matús Bero keerde ten koste van Yann Gboho donderdagavond terug in de basis bij Vitesse, nadat hij geschorst had moeten toekijken bij de derby tegen NEC afgelopen zondag. De Arnhemmers wonnen toen met 0-1, een zege die vertrouwen gaf richting de Europese confrontatie met de Engelse grootmacht. Zoals verwacht ontbraken vrijwel alle sterren van Tottenham in GelreDome. Zo maakten Harry Kane en Heung-Min Son geen deel uit van de wedstrijdselectie. Dat bood kansen voor Vitesse, dat wel te maken kreeg met Steven Bergwijn.

De ex-PSV'er liet zich in de eerste helft echter amper zien. Het was Vitesse dat het meest dreigend was. In de derde minuut zorgde Nikolai Frederiksen al voor het eerste gevaar. De aanvaller stuitte na een steekpass van Loïs Openda vanuit een moeilijke hoek op Spurs-goalie Pierluigi Gollini. Vitesse ging door met aandringen en dacht in de twaalfde minuut recht te hebben op een strafschop. Wittek ging onderuit in een gevecht om de bal met Bryan Gil, die met de schrik vrijkwam na onhandig het duel te zijn aangegaan in zijn eigen strafschopgebied. De meeste kansen waren ook in het restant van de eerste helft voor Vitesse.

Dat Tottenham in de eerste helft geen enkele doelpoging tussen de palen had, was veelzeggend. Een potentiële smaakmaker als Dele Alli speelde inspiratieloos en met zijn optreden tegen Vitesse deed Bergwijn ook niet bepaald een gooi naar een basisplaats in de Premier League. De Oranje-international liet zich vroeg in de tweede helft wel twee keer zien, maar twee keer leverde dat concreet niets op voor de Londenaren. Een gekrulde voorzet eindigde voorbij het Vitesse-doel en Bergwijn leed te makkelijk balverlies na gelanceerd te zijn door Giovani Lo Celso. Gil was het wel gelukt om gevaarlijk te worden. De Spanjaard had kort na rust met een fraai schot de lat boven Markus Schubert.

Vitesse bleef dapper de aanval zoeken. Bij de thuisploeg was er het besef dat een gelijkspel eigenlijk te weinig was met het oog op overwintering in de Conference League. De achterstand op Tottenham was bij aanvang van de derde speelronde één punt, terwijl Stade Rennes ook een marge van één punt had ten opzichte van de Arnhemmers. Dankzij Eli Dasa veerde het publiek in Arnhem twee keer op. De Israëlische rechtsback deed met twee goede schoten een gooi naar de rol van matchwinner, maar die pogingen waren zonder succes.

In de 78ste minuut werd Vitesse eindelijk beloond voor de getoonde durf. Dat gebeurde via Wittek, die weer eens mee naar voren was getrokken. De bal viel rond de rand van het strafschopgebied goed voor de Duitser, die scoorde met een volley met zijn linker: 1-0. Het was voor de linksback al zijn vierde goal in een Europese wedstrijd dit seizoen. Wittek groeide uit tot matchwinner, want het slotoffensief van Tottenham leverde niets meer op.

Vitesse klimt door de zege naar plek twee in Groep G. De tussenbalans is halverwege de groepsfase uitstekend met zes punten uit twee duels. Over twee weken wacht de lastige uitwedstrijd tegen Tottenham.

Mura
Mura
1 - 2
Rennes
Rennes

Rennes deed donderdag op Sloveense bodem uitstekende zaken. De Fransen kwamen na ruim een kwartier al aan de leiding via een rake strafschop van Serhou Guirassy. Na de gelijkmaker van Mitja Lotric had Rennes vlak voor rust de voorsprong weer terug in handen dankzij Gaetan Laborde. Het bleef bij 1-2, waardoor overwintering in de Conference League steeds dichterbij komt voor de nummer zeven van de Ligue 1.