Feyenoord blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. Zaterdagavond werd ook Fortuna Sittard verslagen, met opnieuw een glansrol voor Róbert Bozeník.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
Fortuna Sittard

Nog voor de bal rolde in De Kuip, was het een indrukwekkende avond. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard was het eerste duel in Rotterdam sinds Carlo de Leeuw, materiaalman en oud-speler van de club, overleed. Hij werd geëerd met een minutenlang applaus.

Het hartverwarmend moment was geen aanleiding voor een mooie eerste helft. Feyenoord kwam er nauwelijks doorheen, terwijl Fortuna slechts tot ongevaarlijke schoten van afstand kwam. Met nog een kwartier te gaan tot de rust werd Feyenoord sterker, maar echt getest werd keeper Alexei Koselev niet.

Ook de tweede helft begon weinig enerverend, maar mede door de arbitrage werd het duel in vuur en vlam gezet. In de 51ste minuut gaf scheidsrechter Bas Nijhuis op aanraden van de VAR een penalty aan Feyenoord, basisdebutant Bozeník werd in zijn rug geduwd. Hoewel keeper Koselev in de buurt kwam, benutte Steven Berghuis de penalty voor zijn veertiende doelpunt in de Eredivisie dit seizoen. Sinds 2000 waren er maar drie Feyenoorders die vaker scoorden in de Eredivisie.

Het antwoord van Fortuna volgde tien minuten later al, opnieuw met de VAR en scheidsrechter Nijhuis in de hoofdrol. De VAR zag een overtreding van Feyenoord-keeper Justin Bijlow, die uit zijn doel kwam en duelleerde om de bal met Felix Passlack. Mark Diemers stuurde Bijlow vervolgens de verkeerde kant op en maakte gelijk: 1-1.

Zodoende kon Feyenoord weer opnieuw beginnen in De Kuip, maar de tweede voorsprong van de avond was razendsnel een feit. Opnieuw groeide Bozeník uit tot de held van Feyenoord, net als een week geleden tegen PEC Zwolle maakte hij de winnende. Berghuis zag zijn schot nog gekeerd worden, Rick Karsdorp bracht de bal terug voor het doel en Bózenik stak zijn been op tijd uit om twintig minuten voor tijd zijn tweede Eredivisie-goal te maken.

Feyenoord moest in de slotfase een 2-1 voorsprong verdedigen en dat was voor Advocaat het moment om Sven van Beek te brengen. De mandekker maakte met die invalbeurt zijn eerste speelminuten sinds 15 mei 2019, door blessureleed zat Van Beek dit seizoen nog niet eerder bij de selectie tijdens een officieel duel. Met de verdediger in het veld weerstond Feyenoord het slotoffensief van Fortuna.

Feyenoord blijft hierdoor ongeslagen in de Eredivisie onder trainer Dick Advocaat, al twaalf wedstrijden op rij verloren de Rotterdammers niet. Het zorgt ervoor dat Feyenoord op dit moment nog maar een punt achterstaat op AZ, dat wel een wedstrijd minder speelde. Zondag komen de Alkmaarders in actie tegen PEC.