Wéér een Houdini-act van Ivoorkust: nu zelfs na vroeg rood

Ivoorkust heeft tegen Mali voor een stunt gezorgd door zich vanuit geslagen positie alsnog te plaatsen voor de halve finale van de Afrika Cup. Oumar Diakite zorgde in de tweede minuut van de extra tijd van de verlenging voor de beslissing tegen Mali, toen Ivoorkust al lang met tien man stond.

Mali
Mali
nv
1 - 2
Ivoorkust
Ivoorkust

Interim-bondscoach Emerse Faé had voormalig PSV'er Ibrahim Sangaré geslachtofferd na de spectaculaire achtste finale tegen Senegal en gaf in de punt van de aanval Christian Kouamé de voorkeur boven ex-Ajacied Haller. Ivoorkust had diep moeten gaan tegen Senegal, met de gelijkmaker van Franck Kessié in de 86ste minuut en een zege na strafschoppen. De Ivorianen maakten tegen Mali een vermoeide indruk.

Ivoorkust had grote moeite kansen te creëren. Mali kreeg wel al vroeg in de wedstrijd een uitgelezen kans op de openingstreffer. Adama Traoré faalde in de zestiende minuut vanaf de strafschopstip. Doelman Yahia Fofana was voor even de held in Bouaké door de penalty te stoppen.

Vlak voor rust kreeg Ivoorkust alsnog een grote tegenvaller te verwerken. Verdediger Odilon Kossounou kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood voor een nogal onhandige overtreding op Lassina Sinayoko. Vanaf dat moment liep Ivoorkust achter de feiten aan. Het invallen van Haller leek tevergeefs. In de 71ste minuut zette Mali het overwicht om in een voorsprong. Dat gebeurde op geweldige wijze. Dorgeles Nene, speler van Red Bull Salzburg, haalde vanaf 25 meter verwoestend uit. De bal zoefde de rechterhoek in, doelman Fofana stond erbij en keek er naar (1-0).

Die knal leek het beslissende moment te zijn in de derde kwartfinale, maar Ivoorkust dwong toch nog een verlenging af door een goal van invaller Simon Adingra in de negentigste minuut. De Ivorianen bleven in de verlenging op bewonderenswaardige wijze overeind, ondanks het spelen met tien man én ondanks de vermoeidheid die hoort bij een tweede verlenging in één week. In de extra tijd van de verlenging volgde de beloning voor de vechtlust. Oumar Diakite bracht het publiek in extase door de bal achter zijn standbeen langs van richting te veranderen bij een schot van Seko Fofana. Diakite trok bij het vieren van het winnende doelpunt zijn shirt uit en kreeg daar zijn tweede gele kaart en dus rood voor. Zo eindigde het gastland de wedstrijd zelfs met negen man. Bij Mali kreeg de gefrustreerde Hamari Traoré in de extra tijd direct rood.

Ivoorkust neemt het woensdag in de halve finale op tegen DR Congo. Plaatsing voor de knock-outfase van dit toernooi was voor het gastland ook al een verhaal van met de hakken over de sloot geweest.